Halis KARADUMAN

Halis KARADUMAN

Biraz Daha Dikkat

Ayıp mı, yoksa günah mı? Ya da her ikisi de birlikte mi bilemiyorum. Siz karar verin.

Şu davranışımızdan bahsetmek istiyorum. Hani birçok insanın hiç düşünmeden yaptığı, kalabalık gözetmeden yoldur, sokaktır, mahalledir, insanlar gelip geçiyor aldırmadan, “haşt” diye sağa sola tükürülür ya, işte bundan söz etmek istiyorum.

Tam yoldan geçerken aniden yanınızdan geçen biri  püüuuu diyerek yakınınıza hamal tükürüğü gibi yapıştırır, onu ne kadar ayıplar kınarız. Acaba kendimiz de aynı hareketi yapıyor muyuz? Hiç düşünmeyiz.

Temizlik imanın yarısıdır, deniler. Ne kadar doğru. Allahımız ve Peygamberimiz bu konuya ne çok önem vermişler. Temizlik olmazsa Müslümanlığın da olmayacağını âlimlerimiz ne güzel anlatmışlar. İnsanların temiz olmasını Müslümanın zarif, nezih olmasını ne çok emir ve tavsiye etmişler.

Dini anlayanlar, irfana ve edebe önem verenler bu konulara ne çok dikkat etmişler.

Uzun meşakkatli yollar giderek ilim öğrenmek isteyenler, onların kıbleye karşı tükürmeleri karşısında nasıl üzülüp geri döndüklerini hepimiz biliriz.

Osmanlı-mübarek ecdat, bu konulara ne kadar çok dikkat etmiş.

Asil atalarımız asırlar önce bu davete icabet etmişler. Çevrelerine, sakaklarına ne çok önem vermişler, temiz olması için olağanüstü dikkat etmiş özen göstermişler. İnsanlığa ışık tutup örnek davranışlar sergilemişler. Yollara tüküren gafillerin tükürükleri başkalarına zarar vermesin diye vakıflar kurarak bu döküntülerin üzerlerini örtmek için seferber olmuşlar. Hem de bunu bir ibadet aşkıyla yapmışlar. Ne güzel insanlarmış onlar. 

Onlar âlimlere kulak vermişler, İslâm’ın ve insanlığın sesini dinlemişler. Bir kişi bir yere tükürür de o tükürük sebebiyle bir insan hastalanır ya da ölürse tükürenin katil olabileceğini biliyorlarmış. Ne mutlu onlara…

Dostlar, temiz toplum sokaklarda başlar. Belki milletlerin medeniyeti sokaklarla doğru orantılıdır. Sokaklar medeniyetin göstergesidir.

Kalkıp, inanıyoruz diyeceğiz, çevreye, sokağa, insanlara zarar vereceğiz. Sonra da dönüp, el açıp niyazda bulunacağız, ne kadar tuhaf, ne kadar yazık. Ne zaman kendimize döneceğiz.

Gelin mukaddes vatanımızın tarihi şehrini temiz tutalım. Her hareketimizle birbirimize güzel örnek olalım. Şehrimizin misafirleri hakkımızda olumlu intibalarla ayrılsınlar. Çevreye saygı insana ve insanlığa saygıdır. Daha doğrusu kendimize saygıdır. Kendimize, geleceğimize saygı duyalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber