Çocuklarda Skolyozun Erken Tespiti İçin Ailelere Önemli Rol

Çocuklarda Skolyozun Erken Tespiti İçin Ailelere Önemli Rol

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Bozduman, ergenlik öncesi dönemde çocuklarda skolyozun (omurga eğriliği) erken tespiti için ailelerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Antalya'da bulunan Memorial Hastanesi'nin Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Ömer Bozduman, çocuklarda görülen skolyozun, yani omurga eğriliğinin, erken yaşlarda tespit edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Özellikle ergenlik öncesi dönemde, ailelerin çocuklarının omuz ve kalça dengesine, kolları ile belleri arasındaki mesafenin simetrik olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. Bu sayede, birçok çocuğun ilerleyen dönemlerde cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan tedavi edilebileceğini belirtti.

Skolyozun, omurganın önden bakıldığında eğriliğini ifade ettiği ve 10 derecenin üzerindeki eğriliklerin skolyoz olarak tanımlandığını söyleyen Bozduman, bu durumun genellikle duruş bozukluğu şeklinde belirti verdiğini açıkladı. Kız çocuklarında daha sık rastlanan bu durum, doğumsal faktörler, yaşlılıkta meydana gelen kırık, enfeksiyon, tümör veya kireçlenme gibi çeşitli nedenlerle de ortaya çıkabilir.

Bozduman, skolyozun tedavisinde egzersiz, fizik tedavi ve korse kullanımının önemli olduğunu, ileri durumlarda ise cerrahi müdahaleye başvurulabileceğini belirtti. Özellikle adolesan idiyopatik skolyozun, ergenlik döneminde kız çocuklarında sıkça görülen omurga eğriliği türü olduğunu ve erken tanının bu durumda çok önemli olduğunu vurguladı.

Ailelere yönelik tavsiyelerde bulunan Bozduman, çocukların fiziksel dengesine dair gözlemler yaparak, herhangi bir asimetri durumunda ortopedi ve travmatoloji uzmanına danışmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca, skolyozun sıklığının binde 3 ile binde 7 arasında değişebildiğini ve genellikle her on hastadan birinin ameliyat gerektirecek durumda olduğunu ifade etti. Ameliyat ve takip süreçlerinde temel amaçlarının hastaların ameliyatsız bir şekilde problemlerini çözebilmek olduğunu belirtti.

Skolyozun Belirlenmesinde Ailelere Büyük Görev Düşüyor

Skolyozun Belirlenmesinde Ailelere Büyük Görev Düşüyor

Skolyozun Belirlenmesinde Ailelere Büyük Görev Düşüyor

Skolyozun Belirlenmesinde Ailelere Büyük Görev Düşüyor

Skolyozun Belirlenmesinde Ailelere Büyük Görev Düşüyor

İlgili Haberler

Kaynak:Antalya Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber