Göksu - Taşeli Havzası Kalkınma Projesi Açılışı Yapıldı

Göksu - Taşeli Havzası Kalkınma Projesi Açılışı Yapıldı

Karaman ve Konya illerinin dağlık bölgelerinde yer alan ilçeler ve bağlı köylerinde ekonomik çeşitliliği arttırarak yoksulluğu ortadan kaldıracak eylem planını içeren Göksu - Taşeli Havzası Kalkınma Projesinin açılışı yapıldı.

 Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen proje açılış programına; Vali Süleyman Tapsız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Karaman Milletvekili Recep Konuk, Tarım Reformu Genel Müdürü Abdullah Burak Keser, Kalkınma Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları, il müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, köy muhtarları ile vatandaşlar katıldı.
 
Tarımsal üretim sisteminin kurulması, küçük aile işletmelerinin güçlendirilmesi, uygulanacak projelerin geliştirilerek bölgenin sosyo - ekonomik yönden gelişmesinin amaçlandığı proje ile yüksek köylerde yaşayan, küçük ölçekli tarımsal faaliyetlerle ile göçe karşı direnen yoksul köylüler hedef alınıyor. Projenin Karaman ve Konya illerine bağlı ilçelerde yüksek kesimlerde yer alan 212 köyde uygulanacak.
 
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
 
Açılışın ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü konuşmasında, ülkemizin tarım ve tarımsal ürünler konusunda dünyadaki yeri ve önemini istatistiki verilerle katılımcılara aktardı.
 
Tarımsal altyapının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için çok önemli reformlar yapıldığını söyleyen Özlü, bu süreç içerisinde 141 büyük ovanın koruma altına alındığını, koruma altına alınacak ova sayısının 300’e kadar çıkacağını söyledi. Sulama suyunun etkin kullanımın çok önemli olduğunu dile getiren Özlü, su kaynaklarının yenilenebilir kaynaklar olduğunu, kirlendiği zaman tekrar arıtılmasının çok zor olduğunu belirtti. Özlü, bu nedenle su kaynaklarının tasarruflu kullanımıyla gelecek nesillere temiz su bırakılması bakımından özellikle tarımın %73 - %75 mertebesinde su kaynaklarını kullanan sektör olan tarımın suyu çok tasarruflu kullanması bakımından, yüksek teknoloji kullanımına önem verdiklerini söyledi.
 
Müsteşar Yardımcısı Özlü, konuşmasının sonunda Göksu - Taşeli Kalkınma Projesi ile çiftçilerimizin ekonomik ve sosyal durumlarını iyileştirmeyi amaçladıklarını belirterek, bu projenin hazırlanmasında başta valimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz dedi.
 
Karaman Milletvekili Recep Konuk konuşmasında; Tarım alanında Türkiye’nin, dünyanın 7. büyük ekonomisi olduğunu belirterek yapılan çalışmalar ve yatırımlarla hedeflerinin ise dünyanın 5. büyük tarım ekonomisine kavuşmak olduğunu söyledi.
 
Projenin gerçekleştiği bölgenin hacmi dar ama geliri fazla ürünleri bölgeye taşıyarak, Torosların da gelişmesine ve en azından kırsaldaki nüfusun kırsalda kalmasına vesile olabilecek bir proje olduğunu söyleyen Konuk, ekonomik faktörlerin yanı sıra o bölgeyi destekleyerek sosyal kültürümüzü muhafaza etmemize katkı vereceği de göz ardı edilmemelidir dedi.
 
Projenin açılışında konuşan Vali Tapsız; “Açılışı yapılacak olan bu projenin amacının doğal kaynakları korumak, çiftçilik yapan köylülerin hayat standardını yükseltmek olduğunu belirterek, bölgenin konumu itibariyle kuraklığın çok olmasından dolayı küçük sulamalarda tarımsal verimi arttırmak, çiftçinin ürettiği ürünleri daha kaliteli yapacak işletmen tesislerinin kurulmasını sağlamak ve işletilen ürünlerin pazarlama sorununu ortadan kaldırmak olduğunu dile getirdi.
 
Vali Tapsız, projeyle aile çiftliğinin geliştirilmesi, bölgede akıllı tarımsal üretim sistemlerinin kurularak tarımsal yapıda sürdürülebilirliğin esas kılınması amaçlandığını belirterek projenin bütçesi 30 milyon dolar olup, proje süresi 7 yıl olarak planlandığını söyledi. Vali Tapsız projenin uygulanacağı bölge olarak Konya’da 7 ilçenin, Karaman’da ise 4 ilçenin bu proje kapsamında proje alanını oluşturduğunu söyledi.
 
Vali Tapsız, son 14 yılda çiftçilere 768 milyon Türk Lirası destek verildiğini belirterek, Türkiye dünyanın 16. ve Avrupa’nın en büyük 6. ekonomisi durumunda olduğunu, tarımda da Avrupa’da 1. dünyada ise 6. sırada olduğunu söyledi
 
Vali Tapsız, “Devletin gücünün kaynağını, milletin refahında, zenginliğinde, huzurunda görüyoruz. Bunun için milletimizin önünü açacak, imkânlarını ve potansiyelini en iyi şekilde değerlendirebilmesine imkân tanıyacak sağlam bir yapıyı kurmanın çabası içerisindeyiz.
 
Enerji üretimini arttırmadan sanayileşemeyiz, istihdamı arttıramayız, insanımızın günlük hayat kalitesini yükseltemeyiz. Şehirlerimizin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamadan, kentlerimizi çağdaş standartlara kavuşturamayız. Sulama suyu altyapısını kurmadan, tarım sektöründe verimi ve gelir artışını sağlayamayız. Son dönemde Türkiye’nin değerlendirilmemiş, boşa akıp giden akarsuları birer birer değerlendirilmeye başlanmıştır” dedi.
 
Vali Tapsız, Bölgemize kazandırılan Göksu -Taşeli Havzası Kalkınma Projesi ve kazandırılan tesis ve iletmelerin hem şehrimiz hem de ülke ekonomisi için büyük kazanç olacağına yürekten inanıyorum. Bu vesileyle projenin havzada yaşayan insanlarımıza, Karaman’a, Konya’ya, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
 
Vali Tapsız konuşmasını Göksu -Taşeli Havzası Projesinin hayata geçmesini sağlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Faruk Çelik’e, Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’a, Karaman Milletvekillerimiz Sayın Recep Konuk ve Sayın Recep Şeker’e, Konya Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum diyerek tamamladı.
 
Konuşmaların ardından Göksu- Taşeli Havzası Kalkınma projesi kurdele kesiminin ardından hayırlı olması dilekleriyle açılışı gerçekleştirildi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber