“Güvenli Gıda Güvenli Gelecek” Toplantısı Karaman TSO´da Düzenlendi

“Güvenli Gıda Güvenli Gelecek” Toplantısı Karaman TSO´da Düzenlendi

Karaman TSO´da “Güvenli Gıda Güvenli Gelecek” Toplantısı Düzenlendi.

Avrupa Birliği Bakanlığı'nın destekleri ile Anadolu Kalkınma Derneği'nin, AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında yürütmekte olduğu 'Güvenli Gıda Güvenli Gelecek' projesi kapsamında Karaman Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde, gıda üretimi yapan işletmelere yönelik olarak gıda güvenliği için yürürlükte bulunan ulusal mevzuat ve AB düzenlemeleri ile AB uyum sürecindeki gelişmeler konularında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Gıda Mühendisleri Muzaffer Nurseren Budak, Rahime Petek Ataman'ın eğitimci olarak katıldığı toplantıya; süt ve süt ürünleri üreticileri, yumurta üreticileri, un üreticileri ve soğuk hava alanında işletmecilik yapan üyelerimiz ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanalrı katıldı.

Anadolu Kalkınma Derneği Proje Yetkilisi Osman Selami Budak'ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantı Gıda Mühendisi Petek Ataman'ın sunumuyla devam etti.

Seminerde sunum yapan Gıda Mühendisi Rahime Petek Ataman ; “ Güvenli gıdanın çok basit, sade bir tanımı vardır. İnsan sağlığı içn tehlike oluşturmayan ve tüketime uygun olan gıda, Güvenli gıdadır.  Güvenli gıdanın üretilmesi ise gıda güvenliği sisteminin doğru kurulmasıyla mümkündür. Gıda güvenliğini; gıdanın birincil üretiminden tüketimine, yani tarladan, çiftlikten sofraya- kadar geçirdiği ve gıda zinciri olarak adlandırdığımız tüm aşamalarda, gıdalardan kaynaklanabilecek hastalıkları önlemek, yani güvenli gıda üretmek amacıyla kurulmuş, çok yönlü, çok taraflı bir alan olarak görmek gerekir. Gıda güvenliği; gıda hijyeni, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda katkıları, bulaşanlar, veteriner ve tarım ilacı kalıntıları gibi bilimsel ve teknik konuları olduğu kadar, gıda mevzuatı, denetim sistemleri, sertifikasyon sistemleri ve uluslararası ticaret gibi sisteme dair konuları da kapsar. Görüldüğü gibi gıda güvenliğinin sağlanması, üretimin tüm aşamalarında ve sistemin tüm taraflarının üzerlerine düşeni tam olarak yapmalarıyla mümkün olmaktadır. Üretim zincirinin bir halkasında veya sistemin herhangi bir noktasında meydana gelen aksaklık, tüketime sunulan gıdanın güvenli olmamasına neden olacaktır.” dedi.

Seminerde, Gıda Güvenliği, Tehlike ve Risk Kavramları, Gıda Güvenliği Riskleri, Gıda Hijyeni nedir? Nasıl Sağlanır? Gıda Üretiminde Hijyen İçin Beş Altın Kural, Gıdalardaki Mikrobiyolojik Riskler, Gıdalardaki Kimyasal Riskler, Gıda İle Temas Eden Madde ve Malzemeler, Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Etiketleri, Gıda Güvenliğinde Resmi Kontrol Sistemleri konuları anlatıldı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber