Karaman'da KOP Destekli Proje Çalışmaları Devam Ediyor

Karaman'da KOP Destekli Proje Çalışmaları Devam Ediyor

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Karaman tarımının kalkınması, çiftçilerin gelirlerinin ve refah seviyelerinin artırılması amacıyla hazırlanan projeler KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığının "Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Kalkınma Programı v

 Hibe desteğine uygun görülen 4 adet proje için verilen toplam hibe tutarı 1 milyon 335 bin TL'dir.

Bu projelerden birisi KOP Başkanlığının uyguladığı "Kırsal Dezavantajlı Alanlarda Kalkınma Programı kapsamında yürütülecek olup, Sarıveliler İlçesinde bölgedeki küçük ve parçalı tarım arazilerinden daha fazla gelir edilmesi amacıyla "Toroslarda Yaz Seracılığı" projesidir. Bu proje ile 9 çiftçiye yaklaşık 1 dekarlık % 80 hibeli yaz seraları kurulmaktadır. Projede seralar kurulum aşamasında olup kısa zaman içinde çiftçilere teslim edilecektir.
Ayrancı İlçesinde hayata geçirilecek olan bir diğer proje ise "Yaylamda Daha Mutluyum "projesidir. Bu proje ile ayrancı ilçesinin dağlık bölgesinde yaylaya çıkan ve küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerin kendilerinin ve ailelerinin özellikle kadın ve çocukların yaşam alanlarının iyileştirilmesi ve bu geleneğin devam ettirilmesi amacıyla çiftçilere % 80 hibeli karavan alımı yapılacaktır. Çalışmalar devam etmekte olup, kısa zamanda ihaleye çıkılacaktır.

Ayrancı İlçesi Üçharman köyü yakınlarındaki mağaranın adı ile tanınmış olan Divle Obruk Peynirinin daha hijyenik ve kaliteli üretim yapılmasını sağlamak amacıyla İl Müdürlüğü tarafından "Divle Obruk Peyniri İle Yörem Kalkınıyor" Projesi yapılmıştır. Proje ile bölgede üretilen koyun sütlerinin ortalama aynı işlem yapılarak daha hijyenik peynir üretilmesi için yaklaşık 10 ton/gün kapasiteli peynir üretim tesisi kurulacaktır. Projede yer tespiti yapılmış olup, çalışmalar devam etmektedir.
KOP TEYAP (Tarımsal eğitim ve Yayım Projesi) kapsamında İl Müdürlüğünce hazırlanan "Kırsal Alanlarda Alternatif Gelir Kaynaklarının Geliştirilmesi" Projesi yürütülmektedir. Bu proje ile Karaman’ın dağ ve orman köylerindeki çiftçilerin gelirlerini artırmak ve hayat standartlarını yükseltmek amacıyla kırsal alanlarda alternatif tarım ürünlerinin üretilmesi amaçlanmaktadır. Proje ile 10 dağ ve orman köyünde dar gelirli ve küçük arazisi olan çiftçiler başta olmak üzere 600 çiftçi çilek yetiştiriciliği, sebze kurutma ve kavak mantarı üretimi ile ilgili olarak eğitimler verilmektedir. Ayrıca bu çiftçilerin bu konudaki tecrübelerini ve görgülerini artırmak için demonstrasyonlar ve çiftçi inceleme gezileri yapılacak olup, demonstrasyonlardan ilki olan kavak mantarı yetiştiriciliği konusunda 10 adet çiftçiye mantar miseli ekimi uygulamalı olarak gösterilmiştir.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak doğal kaynakların sürdürülebilir yönetiminin sağlanması, tarımının kalkınması, çiftçilerin gelir seviyesinin ve yaşam kalitesinin artırılması için gerek ulusal düzeyde gerekse uluslararası düzeyde projeler hazırlanmaya devam edilmektedir.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber