KMÜ'de Uğur Erkan'ın Projesine TÜBİTAK Desteği

KMÜ'de Uğur Erkan'ın Projesine TÜBİTAK Desteği

KMÜ Öğretim Üyesi Uğur Erkan’ın Projesi TÜBİTAK’tan Destek Alacak

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Erkan’ın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK 1002 projesi kabul edildi.

Doç. Dr. Uğur Erkan’ın ‘Optimizasyon Test Fonksiyonları Kullanılarak İki Boyutlu Hiperkaotik Hibrit Haritanın Tasarlanması Ve Kanallar Arası Çapraz Renkli Görüntü Şifreleme Algoritmasının Geliştirilmesi’ konulu projesi TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı.

Proje kapsamında, farklı optimizasyon test fonksiyonları kullanılarak tasarlanacak iki boyutlu hiperkaotik hibrit bir haritaya dayanan çapraz kanal renkli görüntü şifreleme algoritması ile geliştirilecek sistemin kaotiklik derecesini değerlendirmek için testler yapılacak.

Doç. Dr. Uğur Erkan projesi hakkında açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: “Tamamen özgün, literatürde mevcut algoritmalardan daha güvenli ve güçlü kaos tabanlı bir görüntü şifreleme algoritmasının tasarlanmasının planlandığı proje kapsamında ilk kez önerilen zorlu ve karmaşık optimizasyon fonksiyonlarının hibritleştirilmesi ile tasarlanacak iki boyutlu hibrit harita kullanılacak. Algoritmanın siber tehditlere ve çeşitli kripto-analitik saldırılara karşı direncini değerlendirmek için kriptoanalitik testler uygulanacak. Güvenlik analizleri hem sayısal hem de istatistiksel yöntemlerle desteklenerek özellikle bilinen düz veya şifreli metin saldırıları gibi çeşitli saldırılara karşı algoritmanın direncini test edecek. Bu proje kapsamında bir makale ve bir patent hazırlanması planlanıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılacak başvuru ile de şifreleme algoritmasının uygulama prototipleri, güvenli veri iletişimine yönelik yeni teknikler, endüstriyel iş birlikleri sayesinde patentlenerek ülkemizde ve yurt dışında ticarileşerek kullanıma sunulacak. Proje ekibinin geliştireceği bu teknoloji sayesinde yeni, hızlı ve güvenli bir şifreleme yönteminin yerli ve milli olarak ülkemizde uygulama olarak değerlendirilmesi de planlanıyor.”

İlgili Haberler

Kaynak:Karaman Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber