Mersin'de 102 Gram Kaliforniyum Ele Geçirildi

Mersin'de 102 Gram Kaliforniyum Ele Geçirildi

Mersin'de Kaliforniyum Olduğu Değerlendirilen 102 Gram Kimyasal Madde Ele Geçirildi

Mersin'in Akdeniz ilçesinde kaliforniyum olduğu değerlendirilen 102 gram kimyasal madde ile gümrük kaçağı 46 cep telefonunun ele geçirildiği operasyonda bir şüpheli gözaltına alındı.

İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamaya göre, Suriye uyruklu zanlının kaliforniyum pazarlamaya çalıştığı tespit edildi.

AFAD'ın Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) ekibinin de katılımıyla şüphelinin Turgutreis Mahallesi'ndeki adresine operasyon düzenlendi.

Adresteki aramada kaliforniyum olduğu değerlendirilen 102 gram kimyasal madde ile gümrük kaçağı 46 cep telefonu bulundu, zanlı gözaltına alındı.

Kimyasal maddenin, incelenmek üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna gönderileceği bildirildi.

KALİFORNİYUM NEDİR?

Kaliforniyum maddesi, 98 atom numarasına ve Cf sembolüne sahip radyoaktif metalik bir kimyasal elementtir. 1950 yılının Şubat ayında ilk kez Kaliforniya Üniversitesi’ndeki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları (helyum iyonları) ile bombardıman edilmesiyle üretilmiştir.

KALİFORNİYUM NE İŞE YARAR?

Kaliforniyum, nükleer araştırmalarda fisyon parçacıkları kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca nötron kaynağı olarak, petrol kuyularında nem ölçüm aygıtlarında ve altın ya da gümüş araştırma çalışmalarında da kullanılan bir elementtir.

Mersin'de 102 Gram Kaliforniyum Ele Geçirildi

Kaynak:Mersin Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber