Sürüngenleri Takip Edecek Ekibe Karaman'dan İsim

Sürüngenleri Takip Edecek Ekibe Karaman'dan İsim

Sürüngenlerin takip edileceği 2 yıllık çalışmaya KMÜ'den bir isim dahil oldu.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kamil Özdağ Fen Fakültesi Arş. Gör. Dr. Mehmet Kürşat Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan nesli tükenme tehlikesi altındaki 500 sürüngen için çalışmalara katılacak.

"Sürüngenler Çip Takılarak İzlenecek"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen “Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Yaşayan Sürüngenlerin (Herpetofauna Elemanlarının) Araştırılması, Korunması ve İzlenmesi Projesi” kapsamında, Antalya'nın Belek, Kaş-Kekova, Muğla'nın Fethiye-Göcek ve Köyceğiz-Dalyan ile Trabzon'un Çaykara ilçelerindeki 'Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde yaşayan amfibi ve sürüngen türleri çip takılarak uydudan izlenecek.

TVK’nın verdiği destekle projenin bilimsel yürütücülüğünü Ordu Üniversitesi Doç. Dr. Onur Candan ve KMÜ Kamil Özdağ Fen Fakültesi Arş. Gör. Dr. Mehmet Kürşat Şahin yapacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un koordine ettiği proje kapsamında çip takılacak 500 sürüngen radyo telemetri sistemi ile uydudan gözlemlenecek. Sürüngenlerin vücut ısılarının düşük olduğu sabahın erken saatlerinde çip takılarak izlenmeye başlanacak. Çalışma ile sürüngenlerin yaşam alanlarının bilimsel çalışmalara dayalı olarak daha güvenilir, sağlıklı ve korunur hale getirilmesi amaçlanıyor.

Proje sonunda, bukalemun, tosbağa, toprak kertenkelesi, Kafkas engereği, Kafkas kurbağası, Fazıla kara semenderi gibi türlerin yoğunlukları, popülasyonlardaki sayısal değişimler, habitat tercihleri, alan bağımlılıkları ve iklim değişikliğinden ne şekilde etkilenebilecekleriyle ilgili sayısal sonuçlara ulaşılacak. Proje çıktılarının omurgalı canlılara ilişkin koruma ve izleme stratejisinin belirlenmesinde ulusal ve uluslararası boyutta örnek olabileceği öngörülmektedir.

"Çalışmalar 2 Yıl Sürecek"

2 yıl sürecek saha çalışmalarında, nesli tehlikedeki bu türlerin birey sayıları, ölüm oranları gibi popülasyon verilerine ulaşılarak koruma stratejileri ortaya konacak.
Ayrıca türlerin nesillerinin devam edebilmesi için uygulanacak koruma alternatifleri, projede elde edilecek veriler ile mümkün olacak. Projenin, sağlıklı bir ekosistem tesis ederek, insan ve doğa ilişkisini düzenleyici yönde önemli bir adım olması da hedefler arasında yer alıyor.

tnh2.jpg

tnh4.jpg

Kaynak:Karaman Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber