TORKU Üretmeye ve Kazandırmaya Devam Ediyor

TORKU Üretmeye ve Kazandırmaya Devam Ediyor

AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk; Üreticinin Üç Tane İş Yeri Var, Tarla, Mera, Bağ-Bahçe. İkisinde Vardık Şimdi Bağda Bahçede De Çiftçiye Desteğe Geldik

Gıda sektöründe hızla büyüyen ve raflardaki ürün portföyünü Torku markasıyla her geçen gün genişleten Konya Şeker, Konya ve Karaman’ın Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve Ahırlı ilçeleri ile bu bölgede bulunan bütün kasaba, köy ve mahallelerin ürettikleri üzüm, elma gibi ürünlerin işleneceği ve bu bölgenin yani Torosların tam da merkezine yatırımını gerçekleştirdiği ve geçtiğimiz haftalarda deneme üretimlerini tamamlayan Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisinde bölge üreticisinden üzüm alımını yaparak üretime başladı. Bir çiftçi kooperatifi iştiraki olan ve gerçekleştirdiği mamul ürün üretimi ile bölge çiftçisinin tarımsal üretimi ile gelirini arttırmayı ve üretici gelirlerini çeşitlemeyi hedefleyen Konya Şeker, Çumra Şeker Fabrikasını inşa ederek bölgede pancar üretiminin ikiye katlanmasını, üreticiye kazandırdığı diğer tesisler ile de patates, ayçiçeği, mısır, arpa, buğday gibi ürünlerinde hem üretim hacminin büyümesini hem de fiyat regülasyonunu sağlamıştı. Meram’da kurduğu tek kampüs içinde dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahip Et-Süt Entegre Tesisinin üretime başlamasıyla sadece Konya’da hayvancılık 3 sene gibi kısa bir sürede %50’den fazla büyümüş, bölgede hayvan sayısı ve süt üretimindeki büyük artışa rağmen süt ve besi fiyatları açısından Türkiye’de üretici lehine en iyi fiyat Konya’da oluşmuştu. Bölge ve ülke ekonomisine tarımsal ürünleri işleyecek tesisler kazandırmayı büyüme stratejisinin merkezine oturtan ve bu stratejisi ile sanayideki büyümeyi tarımsal üretimi büyütmemenin aracı kabul eden Konya Şeker şimdi de bağı bahçeyi büyütmek, bölge meyveciliğine de kol kanat germek için Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisini üretime başlattı.
 
47 MİLYON TL’LİK YATIRIM YAPILDI, MEYVECİLİKTE BÜYÜMENİN ÖNÜ AÇILDI

Yaptığı yatırımlar ile tarımsal üretim hacmini büyüten oluşturduğu talep garantisi ve hasat sezonun da gerçekleştirdiği yüksek tonajlı alımlar ile de ürün fiyatlarını üretici lehine regüle eden Konya Şeker, 2004’te başladığı yatırım hamlesini kesintisiz sürdürüyor. 12 yılda üretici ortaklarına 41 üretim tesisi kazandıran Konya Şeker, ortalama üç buçuk ayda bir tesis yatırımı gerçekleştirdi. 12 yılda doğrudan istihdamını 1187’den yaklaşık 10.000’e ulaştıran Konya Şeker, bu 12 yıllık sürede her ay ortalama 62 kişiye ekmek kapısı açtı.

Yaptığı yatırımların asıl büyük etkisi ve pozitif yansıması tarlaya ve üreticiye olan, verdiği avanslar ile üreticinin finansman ihtiyacına da destek veren Konya Şeker, yaptığı yatırımlarla bugün yaklaşık 50 bin üreticiden ürün alımı gerçekleştiriyor. Konya Şeker üreticiye 12 yıl önce ürün bedeli olarak 72,6 Milyon Dolar ödeme gerçekleştirebilirken bu rakam 2015 yılı itibarıyla 450 Milyon Doları aşmıştır.  Daha önce yaptığı yatırımlar ile bitkisel üretim ve bölge hayvancılığını büyüten yatırımlar gerçekleştiren Konya Şeker şimdi de tarımsal üretimin üçüncü ayağı olan meyveciliği büyütecek bir yatırım gerçekleştirdi. 47 Milyon TL’lik yatırım bütçesiyle tamamlanan ve Konya ve Karaman’ın Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve Ahırlı ilçeleri ile bu bölgede bulunan bütün kasaba, köy ve mahallelerin ürettikleri üzüm, elma gibi ürünlerin işleneceği ve Torosların merkezine kurulan Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi 106 bin metrekarelik açık ve 20 bin metrekarelik kapalı alana inşa edildi. Konya Şeker’in gerçekleştirdiği her yatırım gibi entegre tesis mantığı ile dizayn edilen tesis kurulduğu bölgenin yanı sıra Konya’nın dört bir tarafında meyvecilikteki gelişim ve büyümeye paralel üretim kapasitesini ve nihai ürün ile ürün işleme çeşitliliğini arttırabilecek.

12 yıl boyunca Çumra Şeker Fabrikası hariç tamamladığı hiçbir tesise açılış töreni gerçekleştirmeyen Konya Şeker, Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesislerinde de bu geleneğini sürdürdü. AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un daha önceki tesisler tamamlandığında da ifade ettiği “Biz nam olsun, şan olsun diye yatırım yapmıyoruz, biz her temele her tesise tören yapsak her ay bir tören yapmamız lazım, bizim için en büyük tören üreticinin fabrikaya, fabrikalara ürünü teslim ettiği gündür. Hiçbir alkış, hiçbir nümayiş, hiçbir tören üreticinin yüzündeki tebessüm, yaşadığı heyecan kadar kıymetli değildir. Biz yaptığımız fabrikaları hayır duasıyla açar, gönülden gönüle kurduğumuz köprüyle töreni gönüllerde yaparız” şeklindeki yaklaşımı çerçevesinde Torku Meyve Suyu, Sirke ve Pekmez Üretim Tesisi de üretimine başladı. Tesisin önümüzdeki günlerde elma alımına da başlayacağı belirtildi.
 
TESİS ÜRETİME BAŞLADI, DİLLERDEN DUA EKSİK OLMADI, ÜRETİCİNİN HEYECAN VE SEVİNCİ YÜZLERE YANSIDI

Tesise üzüm teslimine çiftçilerle birlikte gelen Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün ve Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu ile Gaziler Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Öveç bu vesilesiyle birer kısa beyanat verdi. Belediye Başkanları İbrahim Gün ve Ahmet Hadimioğlu ile Kooperatif Başkanı Ahmet Öveç’in heyecan ve mutluluğu ifadelerine de yansırken her üçü de bölgenin hayali olan bu tesisi bölgeye, Konya’ya ve ülke ekonomisine kazandıran, yapılan yatırım ile bölge çiftçisini de Konya Şeker güvencesi ile buluşturan ve üreticiye kol kanat geren AK parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Başkanı, PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’a teşekkür ederek başladılar.

Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün Tesisin Bozkır, Güneysınır, Hadim, Taşkent, Yalıhüyük, Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ve Ahırlı’daki kısaca Toroslardaki çiftçiler için önemli bir yatırım olduğunu vurguladı. Fabrikanın yapıldığı yerin Torosların merkez noktasında olmasından duyduğu memnuniyeti de ifade eden Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, “Bu fabrika ile bölgemizden göç duracaktır. Bu tesis hem bölge insanımızı istihdam edecek, hem de insanımızın yetiştirdiği ürünlerin nitelikli ve değerli bir şekilde tüketiciyle buluşmasını sağlayacaktır” dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber