3 Ayların başlangıcı, Receb-i Şerif Ayı ve Regaib Kandili Nasıl İhya Edilir

3 Ayların başlangıcı, Receb-i Şerif Ayı ve Regaib Kandili Nasıl İhya Edilir

Receb-İ Şerif: Allâhü Teâlâ’nın Ayıdır, Üç aylarda nasıl dua edilir?

“Eşhuru hurum”dan olan Receb ayı, Şehrullah yani Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çok ilticâ etmelidir. Receb ayının 1’inci günü oruç tutanlara 3 senelik, 2’nci günü oruç tutanlara 2 senelik, 3’üncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nâfile oruç sevâbı verilir. Bu, hadîs-i şerîf ile sâbittir. Üç günden sonra her gününe birer ay oruç sevâbı verilir. 

Bu ay Cenâb-ı Hakk’a mahsus bir ay olduğu için yalnız Zât-ı İlâhî’yi bildiren İhlâs Sûresi’ni çok okumak lâzımdır. Bilhassa bu aya hürmet olarak, günde 11 defa İhlâs-ı şerîf okumalı, tevhîd, istiğfâr ve salevât-ı şerîfeyi ihmâl etmemelidir.

Bu ayın birinci gecesi bir tesbih namazı kılınmalıdır. Receb-i şerîfin ilk on günü zarfında bir defaya mahsus olmak üzere kılınan on rekât namaz da kılınabilir. Önümüzdeki günlerde bu namazların kılınış şekli anlatılacaktır.
Receb ayında her gün, -başında ve sonunda 7’şer Fâtiha-i şerîfe ile- 100 İhlâs-ı şerîf okumak da çok sevâptır.
Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiyâ yapılmalı ve oruç tutulmalıdır. Bu orucu 13, 14 ve 15’inci günlerinde tutanlar, Eyyâm-ı Bıyz’da oruç tutma sünnetini de yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulurlar. 

Regaib Kandili Nedir?

Receb-i şerîfin ilk cuma gecesi Regâib Kandili’dir. Bu geceye Regâib denilmesi, melekler bu geceye çok rağbet ettikleri içindir. Bu gece, Hz. Âmine’nin âlemlere rahmet olan âhir zaman peygamberi Muhammed Mustafa’ya (sallallâhü aleyhi ve sellem) hâmile olduğunu anladığı gecedir.

Peygamberimiz (s.a.v.) buyurdular: “Receb-i şerîfin ilk cuma gecesinden gâfil olmayınız. Çünkü bu geceye melekler Regâib ismini vermiştir. Bu gecenin üçte biri olduğunda gökyüzünde ve yeryüzünde hiçbir melek kalmaz, hepsi Ka’be-i Muazzama’da ve onun etrâfında toplanır. Cenâb-ı Hak hallerine muttali’ olur ve ‘Ey meleklerim! Dilediğinizi benden isteyiniz.’ buyurur. Onlar da: ‘Ey Rabbimiz! Receb ayında oruç tutanları bağışlamanı istiyoruz.’ derler. Allâhü Teâlâ ‘Bağışladım’ buyurur.” Bu gecenin feyiz ve bereketinden istifâde etmek için uyanık olmalı, bu geceyi ibâdet ve tâatla ihyâ etmelidir.

Regaib Gecesi Ve Yapılacak İbadetler: 

Receb-i Şerîf’in ilk cuma gecesi, Regâib Gecesi’dir. Bu geceyi oruçlu olarak karşılamalıdır.
Regâib gecesi, akşamla yatsı arasında 12 rekât Hâcet Namazı kılınır. İki rekâtte bir selâm verilerek kılınan bu namazda, Fâtiha’dan sonra her rekâtte 3 İnnâ enzelnâhü... ile 12 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra, 7 Salât-ı Ümmiyye okunup secdeye varılır. Salât-ı Ümmiyye şudur: 

“Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedini’n-Nebiyyi’l-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim.” 
Secdede 70 defa: “Sübbûhun Kuddûsün Rabbünâ ve Rabbü’l-melâiketi ve’r-Rûh” okunur. 
Secdeden kalkıp bir defa: “Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ ta’lem. İnneke ente’l-e’azzü’l-ekrem.” okunur. 

Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa: “Sübbûhun Kuddûsün Rabbünâ ve Rabbü’l-melâiketi ve’r-rûh” okunur. Secdeden sonra duâ edilir. Duâda Hazret-i Allâh’a şu şekilde ilticâ etmelidir: “Allâhümme bârik lenâ Recebe ve Şa’bâne ve belliğnâ Ramazân.”

Regâib Gecesi’nin gündüzünde, yani cuma günü öğle ile ikindi arasında 2 rekâtte bir selâm verilerek 4 rekât teşekkür namazı kılınır. Her rekâtte 1 Fâtiha, 7 Âyetü’l-Kürsî, 5 İhlâs-ı şerîf, 5 Kul eûzü birabbi’l-felak, 5 Kul eûzü birabbi’n-nâs sûreleri okunur. 

Namazdan sonra 25 defa “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîmi’l-kebîri’l-müteâl”, 25 defa “Estağfirullâhe’l-azîm ve etûbü ileyk” diyerek istiğfâr ve sonra da duâ edilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Recep Ayı Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

Recep ayında Allah rızası için ve Recep ayının hürmetine bağışlanmak, istek ve dileklerine ulaşmak için kılınan nafile namazlardandır. Recep ayı öyle şerefli bir aydır ki ona erişen herkesin sevinmesi yaptığı ufacık bir amel, bir sadaka ve bir iyilik Recep ayında olduğu için affedilmesine vesile olmaktadır.
Recep ayında kılınan Recep ayı namazı 30 rekatlık bir namazdır. Recep ayında kılınmasının farklılığı ise Recep ayının başladığı gece ve gün içinde 10 rekat Recep ayının ortasında 10 rekat ve Recep ayının sonunda 10 rekat olmak üzere kılınan bir namazdır.

Recep Ayı Namazı Nasıl Kılınır?

Niyet ettim Allah rızası için Recep ayı hürmetine günahlarımın affı için ve dualarımın kabulü için diyerek namaza başlanır.

Allahu Ekber denilip. Subhaneke okunur. Ardından fatiha ve 3 kafirun suresi ve 3 İhlas okunarak 2 rekatlık namaz kılınır. Aynı şekilde sureler okunarak 2 şer rekatlık toplamda 10 rekat namaz kılınır.
Bu şekilde Recep ayının ilk 10 günlük namazı kılınmış olmaktadır. Namazın ardından 11 kez şu dua okunur. La ilahe illallahu vahdehu la şeriyke leh lehül mülkü ve Lehül hamdü yuhyi ve yumit ve hüve hayyun la yemutu biyedihil hayr ve hüve ala külli şeyin kadir. Duası ara vermeden okunur.

Recep ayının 11.gününden 20.gününe kadar olan arada ikinci on rekatlık namaz kılınır. Aynı şekilde 3 kafirun süresi ve 3 İhlas suresi okunmak suretiyle ikinci on rekatlık Recep ayı namazı da tamamlanır. Namazdan hemen sonra 11 kez şu dua okunur; ilahen vahiden ehaden sameden ferdan vitran hayyen kayyumen daimen ebeda. Duası okunarak dua edilir.

Recep ayının 21.gününden 30.gününe kadar olan sürede üçüncü 10 rekatlık namaz kılınmaktadır. Niyet edilerek 3 kafirun suresi ve 3 İhlas suresinin her rekatta okunmasıyla kılınan 10 rekatlık namazdan sonra şu dua okunmaktadır.

Allahümme la mania lima a teyte vela mutiye lima menate vela raadte lima kadayte velâ mübeddile lima hakemte Vela yenfeu Zel ceddi minkel ceddü. Subhane Rabbiyel aliyyül alel vehhab, Subhane Rabbiyel aliyyül alel vehhab, Subhane Rabbiyel aliyyül alel keriymül vehhab, ya vehhabü, ya vehhabü, ya vehhab. Duası okunarak istenilen dua edilmektedir.

Recep Ayı Namazı Kaç Rekattır?

Recep ayında birçok nafile namaz kılınması mümkündür. Recep ayı başında ortasında ve sonunda tüm ayı ihya etmiş gibi namaz kılınmak isteniyor ise bu namaz 30 rekatlık bir namaz olmaktadır. Başında 10 ortasında 10 ve sonunda 10 rekat kılınır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber