30 Dakikada Kesiksiz Ve Ağrısız İşlemle Sağlığına Kavuştu

30 Dakikada Kesiksiz Ve Ağrısız İşlemle Sağlığına Kavuştu

Kanama sorunu nedeniyle yumurtalıkları alınması gereken Ayşen Yiğiter, ülkemizde nadir uygulanan VNotes (doğal açıklık endostokpik cerrahi-izsiz cerrahi)...

Kanama sorunu nedeniyle yumurtalıkları alınması gereken Ayşen Yiğiter, ülkemizde nadir uygulanan VNotes (doğal açıklık endostokpik cerrahi-izsiz cerrahi) yöntemi ile vajinal laparoskopi yapılarak sağlığına kavuştu.

Medical Park Antalya Hastanesi'nde rahim sarkması ve rahim duvarında kalınlaşma teşhisi konulan 67 yaşındaki Ayşen Yiğiter, Antalya'da ilk kez uygulanan VNotes yöntemi ile (doğal açıklık endoskopik cerrahi) ile yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu. Ameliyatı gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ömer Ünal, VNotes yönteminin karından delikler açılarak uygulanan laparoskopi yerine, vajinal yoldan özel bir alet kullanılarak hastanın karın bölgesinde kesi yapmadan gerçekleştirilen laparoskopik bir ameliyat olarak tanımlanabileceğini belirtti.

Türkiye'de yeni bir teknik

Tıbbi yöntemlerin artık hastanın dokusuna daha az zarar verecek yöntemlere doğru yöneldiğini belirten Ünal, "İlk olarak 2004 yılında genel cerrahlar tarafından icat edilen, geliştirilen bir ameliyat. İlk olarak mideden apandisit alınmıştır. Kadın doğum için geliştirilen VNotes ameliyatı 2011-2012 yıllarında deneme tanısal amaçlı olarak uygulanırken, 2014-2015 yıllarında tamamen rahim alma ve jinekolojik ameliyatlarda uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye'de ise 2016 yılında deneme şeklinde yapılmış, laparoskopik rahim alma ve vajinal yolla VNotes dediğimiz teknikle rahim olma ameliyatının karşılaştırması 2019 yılında yapılmıştır. Yani VNotes'in laparostokip veya abdominal açık ameliyatla rahim alınmasına üstünlüğü 2019 yılında keşfedilmiştir" dedi.

"Vücudun doğal açıklıklarını kullanıyor"

VNotes'in laparostokip veya abdominal açık ameliyatla rahim alınmasına üstünlüğünün 2019 yılında keşfedildiğini ve Türkiye'de belirli kliniklerde bu yöntemin uygulandığının altını çizen Ünal, "VNotes, çok yeni ve cihaz kullanılarak yapılan bir ameliyat, bir takım portlarla hava ile karnı şişiriyoruz. Bu şekilde hastaya oldukça az zarar veren, az girişim, minimal invazif bir cerrahi yöntemidir. VNotes ameliyatı dediğimiz bu ameliyat vücudun doğal açıklıklarından yapılan endoskopik bir ameliyattır. Amaç hastaların hızlıca iyileşmesi, hastaların ameliyat sonrası daha az ağrı hissetmesi ve günlük yaşantısına daha çabuk dönmesini sağlamak. Özellikle biz jinekologların vücutta bulunan doğal açıklıklardan olan vajina bölgesinden yaptığımız bir ameliyattır" ifadelerini kullandı.

"Ağrı skorları yarı yarıya az"

Hekimlerin rahim alma ameliyatlarında özellikle vajinal yoldan yapılırken tüpleri ve yumurtaları almakta zorluk yaşayabildiğini söyleyen Doç. Dr. Ömer Ünal, "VNotes yöntemi ile vajinal yolla aldığımız rahimlerin yanında tüpleri ve yumurtalıkları da alabiliyoruz. Bunun dışında ameliyat süresi yaklaşık 30-40 dakika ile sınırlı, iyileşme ve hastane kalış süreçleri de oldukça az olmakta. Yapılan çalışmalarda da anlaşılmaktadır ki bütün endoskopik cerrahiler yani minimal invazif ameliyatların içerisinde laparoskopik rahim alma ameliyatı da dâhil vajinal yoldan uyguladığımız VNotes ameliyatında ağrı skorları da neredeyse yarı yarıya daha az olmaktadır. Bazı hastalarımızda ağrı kesici vermeye gerek kalmayacak kadar ağrıları olmamaktadır. Bu tür avantajları açısından oldukça etkili bir yöntem" şeklinde konuştu.

"Modern ve enstrümantal bir ameliyat"

VNotes yöntemi ile yapılan ameliyatlarda hastaların hızlıca iyileşmesi, hastaların ameliyat sonrası daha az ağrı hissetmesi ve günlük yaşantısına daha çabuk dönmesini amaçlandığını belirten Ünal, "Buradan yaptığımız ameliyatla miyom alma, rahim alma, yumurtalık kistlerini alma, dış gebelik ameliyatları, kanser ameliyatlarında sentinel left dediğimiz bir takım ameliyatları yapmaktayız. Bunun dışında, organ sarkması yani idrar kesesi ve rahim sarkması ameliyatlarını da bu yöntemle askı şeklinde yapabilmekteyiz. Modern ve enstrümantal (aletle yapılan) bir ameliyat, bütün hastalara bu tür ameliyatlar hasıl olduğunda VNotes ile yani doğal açıklıklarından endoskopik ameliyatı tavsiye ediyoruz. 2019 yılından sonra Türkiye'de de belirli kliniklerde uygulanmaya başlanan ve Medical Park Antalya Hastanesi'nde Ayşen hanıma uyguladığımız bu ameliyat Antalya'da da ilk kez yapılmakta, bu anlamda gururluyuz" dedi.

"Rahat ve ağrısız bir ameliyat geçirdim"

Yaklaşık yarım saat süren ve VNotes tekniği ile ameliyat olan Ayşen Yiğiter ise, ameliyatın ardından herhangi bir ağrı yaşamadığını ve kendisini çok iyi hissettiğini belirterek, "Bir hafta önce bir gece hafif bir kanamam oldu. Doktor bey, muayenesinin ardından rahimde sarkma ve rahim duvarında kalınlaşma olduğunu belirtti. Rahmin alınması gerektiğini belirti. Ameliyat için onay vermemin ardından, çok rahat ve başarılı bir ameliyat geçirdim. Herhangi bir ağrım yok, kendimi çok iyi hissediyorum" ifadelerini kullandı.

30 Dakikada Kesiksiz Ve Ağrısız İşlemle Sağlığına Kavuştu

30 Dakikada Kesiksiz Ve Ağrısız İşlemle Sağlığına Kavuştu

30 Dakikada Kesiksiz Ve Ağrısız İşlemle Sağlığına Kavuştu

30 Dakikada Kesiksiz Ve Ağrısız İşlemle Sağlığına Kavuştu

30 Dakikada Kesiksiz Ve Ağrısız İşlemle Sağlığına Kavuştu

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber