Ayrancı İsmi Nereden Gelir, Ayran Dede Kimdir

Ayrancı İsmi Nereden Gelir, Ayran Dede Kimdir

Karaman'ın Ayrancı ismi ile alakalı bilinmesi gerekenler.

Yavuz Sultan Selim Han, İran Seferine (1514 Çaldıran) giderken Karaman - Ereğli güzergâhında yer alan Ayrancı’ya geldiğinde, şimdi kazanın yanında ve üzerinde baraj kurulan akarsu ile karşılaşır.

Bu akarsu üzerinde değişik aralıklarla 12 köprü vardır. Yavuz Sultan Selim Han ordunun iki koldan köprülerden geçmesini emreder.

Komutan askerlerinin susuzluğunu gidermek için temiz suyu nereden bulabileceğini Hilmi Dede’ye sormuş, o da evinde karısının yayıkta yaymakta olduğu ayrandan ikram etmek istediğini söyler.

Çevrede “sokutaşı” olarak adlandırılan oyuk taşın içerisine bir miktar ayran doldurur. Komutan “İlahi dede bu kadarcık ayran koca orduya yeter mi?” der.

Ayrandan bütün askerler içip yine de bitmediğini görünce, Hilmi Dede’nin sırtını sıvazlayarak “Sen Hilmi Dede değil, bilakis Ayran Dede’sin” demesi üzerine “Ayran Dede” olarak anılmaya başlar.

Karaman'ın ayrancı İlçesi adını bu Ayran Dede’den almıştır. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber