Bakan Elvan, Ato Başkanı Baran İle Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

Bakan Elvan, Ato Başkanı Baran İle Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Baran ile Oda Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, KDV sistemindeki farklı oranların bazı sektörlerde uygulamada karmaşaya neden olduğunu belirterek, "Bu kapsamda vergide genellik ilkesine uygun, 'tek oranlı KDV sistemi', önerilerimiz arasında yer almaktadır. Bu sistem, işletmelerin rekabet gücünü artıracaktır." ifadelerini kullandı.

ATO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Baran ile Oda Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti.

Baran, Bakan Elvan'a ATO'nun çalışmaları hakkında bilgi vererek, 160 bin üyenin temsil edildiği 67 meslek komitesi üyesinin sektörel toplantılarda kayda geçirdiği, ticaretin gelişmesine yönelik konu ve sorunlar ile çözüm önerilerinin yer aldığı bir dosya sundu.

Vergi uygulamaları konusunda önerilerini sıralayan Baran, KDV sistemindeki farklı oranların bazı sektörlerde uygulamada karmaşaya neden olduğunu belirtti.

Aynı sektör içinde girdiler ve nihai ürünler üzerindeki KDV oranlarının farklılık arz ettiğine dikkati çeken Baran, "Bu kapsamda vergide genellik ilkesine uygun, 'tek oranlı KDV sistemi', önerilerimiz arasında yer almaktadır. Bu sistem, işletmelerin rekabet gücünü artıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Baran, 150 metrekare ve üzerindeki konutlar ile ticari ofisler için KDV oranının yüzde 18, 150 metrekare altı konutlar için ise yüzde 1 olarak uygulandığına dikkati çekerek, önerdikleri 'tek oranlı KDV uygulamasının' inşaat sektörüne de fayda sağlayacağını bildirdi.

Müteahhitlerin yaklaşık yüzde 70'inin kat karşılığı inşaat yaptığına işaret eden Baran, inşaat tamamlanıncaya kadar dairelerin bir kısmının satıldığını, inşaat tamamlandığında müteahhittin kendi payına düşeni mal sahibinden aldığını belirtti.

Baran, "Müteahhitlerimiz yüklenici olarak üstlendiği sorumluluğun karşılığında kendi dairelerinin tapusunu alırken, yeni bir gelir elde etmediği halde tapu harcı ödemek durumunda kalıyor. O daireyi sattığında da yeni bir gelir elde etmiş gibi gelir vergisi durumunda kalıyor." ifadelerini kullandı.

Baran, tapu harçlarının emlak değerinin binde 40'ından aşağı çekilmesinin gayrimenkul değerlemesi açısından gerçek beyanları artıracağını kaydetti.

ATO Başkanı Baran, reel sektörün kamudan alacaklarının tahsili konusunda yaşanan sorunları da aktardı.

Kamunun reel sektöre rakip olarak piyasada yer almaması gerektiğine dikkati çeken Baran, "Buna karşın, devletin, serbest piyasa koşulları ve rekabete zarar vermeden, düzenleyici ve denetleyici rolü kuvvetlendirilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Ziyarette, Bakan Elvan'a, Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar ile Ekonomik Program ve Araştırmalar Müdürü Ahmet Yalçın Yalçınkaya eşlik etti.

ATO heyetinde ise ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Murat Ülkü Karakuş, Yönetim Kurulu Üyeleri Adem Ali Yılmaz, Nihat Uysallı, Süleyman Ekinci, Halil İlik ve Ali Yıldız ile ATO 35 No'lu İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi Tahir Tellioğlu yer aldı.

Baran ve beraberindeki heyet, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu ile de görüştü.

Bakan Elvan, Ato Başkanı Baran İle Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

Bakan Elvan, Ato Başkanı Baran İle Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

Kaynak:Ankara Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber