Birlikte Üretme, Kooperatifçiliğin de İlham Kaynağıdır

Birlikte Üretme, Kooperatifçiliğin de İlham Kaynağıdır

AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Konuk, “El ve gönül birliği yapılınca kooperatif çatısı a

BAŞARIYA ULAŞMAK İÇİN ORTAK BİR AMAÇ OLMALI

Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “bir elin nesi iki elin sesi var” atasözünde ifade edildiği gibi birlikte hareket edilince bir şeylerin ortaya çıkarılabileceğine, bir şeylerin yapılabileceğine dikkat çekti ve ellerin iki yerine üç, üç yerine beş, beş yerine dokuz, dokuz yerine yüz, yüz yerine bin, bin yerine on binler olunca daha çok ses çıkarılacağını, bir iken yapılamayacak, yapılması hayal bile edilemeyecek, hayallerde bile yer verilemeyecek işlerin, beraberlikle yapılabileceğini söyledi. Konuk, hedefe ulaşmak için ortak bir amacın olması, bir işin ucundan el birliğiyle ve uyum içinde tutulması gerektiğini vurguladı.
 
SOSYO-EKONOMİK ORGANİZASYONLARIN ORTAK ADI KOOPERATİFLERDİR

Hemen herkesin, boylarından kat be kat büyük yükleri kaldırıp taşıyan karıncaları hayatında en az bir kere izlediğini ifade eden Başkan Recep Konuk, “görev dağılımı yapan karıncaların uyum içinde çalıştığını hayranlıkla gözlemeyen yoktur. Onların o çalışmasında en çok hayran olunan, olunacak husus ise zor günlere hazırlık yaparken ortak ihtiyaçlarına ancak ortak emek ve ortak irade ile çare bulabilecekleri bir organizasyonu gerçekleştirmeleridir.

Onların yaptıkları organizasyon; tek başına yapılamayacak işlerin, üstesinden gelinemeyecek zorlukların, kaldırılamayacak yüklerin nasıl başarılacağının, nasıl aşılacağının, nasıl hafifleyeceğinin dersi niteliğindedir. Onların tabiatta yaptığının bir benzerini ekonomik hayata taşıyıp tek başına başarılamayacak işleri el ele vererek başaran, finanstan üretime, katma değerli üretimden ürününü değerlendirmeye, başını sokacak ev inşa etmekten mal ve hizmetlere ve daha ucuz erişmeye kadar insan hayatının her alanında çıkan zorlukları güçlerini birleştirerek aşan, maddi yetersizliklerin omuzlarına yüklediği yükü omuz omuza vererek hafifleten ve taşınabilir hale getiren organizasyonlar artık günümüzde var. Bu sosyo-ekonomik organizasyonların ortak adı kooperatifler, ilgi alanı hemen hemen her sektördür” diye konuştu.
 
KOOPERATİFLERİN ÜSTLENDİĞİ ROL, HİÇBİR TANIMA SIĞMAYACAK KADAR BÜYÜKTÜR

İlgili kanunda kooperatiflerin, “ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla kurulan ortaklıklar” şeklinde tanımlandığını belirten Recep Konuk, “ders kitaplarında ise kooperatifler, amaç eksenli tanımlanıp bu amacın “ortaklarının ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle ve en az maliyetle karşılamak” olduğu vurgulanıyor ve bu amacı gerçekleştirmek için kooperatiflerin “bireylerin tek başlarına yetersiz olan sermayelerini birleştirip yatırıma yönelterek üretimde artış sağladığı” belirtiliyor. Her iki tanım da doğrudur. Ancak kooperatiflerin günümüzde üstlendiği rol ve işlev hiçbir tanıma veya tarife sığmayacak kadar büyük, hiçbir tanım veya tarifle anlatılamayacak kadar büyüktür” dedi.
 
KOOPERATİFLER, SON YÜZ YILIN TARIM SEKTÖRÜNDEKİ EN BÜYÜK BULUŞU 

Tarih sahnesine çıkışları henüz iki asrı yeni bulan kooperatiflerin, dünyanın dört bir tarafında insanlara başını sokacağı ev kazandırmaktan, ihtiyaçlarını piyasada ezilmeden karşılamaya, finansman ihtiyaçlarına uygun koşullarla cevap üretmekten, birikimi sınırlı toplum kesimlerini ekonominin etkin aktörü yapmaya kadar çok sayıda alana hitap ettiği kesimlerin hayatını değiştirecek rol ve roller üstlendiğini dile getiren Başkan Konuk açıklamasında, “Dünyamızda bugün için 1 milyarın üzerinde insan, kurduğu veya ortağı olduğu kooperatifler vasıtasıyla ekonomi çarkının etkin aktörüdür. Her sektör ve her alanda kooperatiflerin hitap ettiği kesime artı bir katkısı olmuştur. Ancak hiçbir sektördeki kooperatif organizasyonunun veya hiçbir kooperatif çeşidinin katkısı, tarım kooperatiflerinin tarım sektörüne ve üreticiye katkısı ile boy ölçüşemez. Belki de, hatta tam da bu sebeple, kooperatifler çiftçiyi, üreticiyi, tarladaki, ağıldaki, ahırdaki, meradaki, bağdaki, bahçedeki, üretimlerini rafa kadar taşıyacak, emeklerini tarımsal sanayi ile zenginleştirecek bir ekonomik zincir oluşturmalarına imkân sunduğu ve tarımsal ürün üzerinden oluşan katma değerin üretim zincirinin ilk halkasındakilere intikal etmesini sağladıkları için son yüz yılın tarım sektöründeki en büyük buluşu olarak tarif edilirler” ifadelerini kullandı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber