Denizden Çıkan Atıklar Şaşırttı

Denizden Çıkan Atıklar Şaşırttı

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, 5-11 Haziran Çevre Haftası dolayısıyla "Deniz Yüzeyi ve Deniz Dibi Temizleme" etkinliği gerçekleştirildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, 5-11 Haziran Çevre Haftası dolayısıyla "Deniz Yüzeyi ve Deniz Dibi Temizleme" etkinliği gerçekleştirildi. Deniz dibinden çıkarılan lastik, çanak anten, alışveriş sepeti gibi birbirinden farklı atıklar görenleri şaşırttı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 5-11 Haziran Çevre Haftası etkinlikleri çerçevesinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı öncülüğünde, deniz kirliliğini önlemek ve denizin korunmasına dikkat çekmek adına Mersin Marina'da, "Deniz Yüzeyi ve Deniz Dibi Temizleme" etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlik, Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Afet Arama ve Kurtarma Şube Müdürlüğü'ne bağlı Su altı ve Su üstü Arama Kurtarma Amirliği Ekipleri, Sahil Güvenlik, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Deniz Polisi, Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Mersin Sup'un işbirliği ile düzenlendi. Etkinlikte, deniz dibinden çıkarılan çanak anten, ayaklı ısıtıcı, alışveriş sepetleri, araba tekerleği, balıkçı ağları ve birçok plastik madde, görenlerde şaşkınlık oluşturdu. Deniz dibindeki kirliliklere dikkat çekmek ve vatandaşlarda çevre bilincini artırabilmek adına deniz dibinden çıkarılan atıklar, gün boyu sergilenecek.

"Gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak hedefindeyiz"

Çevre Haftası etkinlikleri dolayısıyla ilk gün Temiz Akdeniz Projesi çerçevesinde kapanış lansmanını, ikinci gün de vatandaşlarla birlikte farkındalık oluşturmak için Mezitli Belediyesi'yle ortak bir yürüyüş yaptıklarını belirten Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Özdemir, "Bugün de Deniz Polisi, İtfaiye Dairesi Başkanlığımızın dalgıç ekipleri, Sahil Güvenlik ekipleri ve Çevre İl Müdürlüğü ile birlikte ortak bir farkındalık oluşturmak için dalış etkinliği yaptık. Marina'da yaptığımız etkinlikler çerçevesinde da denizden çıkan materyalleri ve denize atılan atıkları sergileyerek, farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi olarak maksatlarının daha temiz bir çevre, daha temiz bir deniz ve daha temiz bir hava olduğunu vurgulayan Özdemir, "Başkanımız çevre anlamında çok duyarlı. Büyükşehir olarak bu konuda önemli projeler üretiyoruz. Atık bertarafından denizlerin temiz tutulmasına ve deniz denetimlerine kadar çok ciddi uygulamalarımız var. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımız hep yanımızda. Denizler konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın bize verdiği yetkiye dayanarak, Liman ve çevresinde dar bir alan da olsa ciddi denetimlerimiz ve uygulamalarımız mevcut. Amacımız, vatandaşlarımızın tertemiz bir denizde ve çevrede yaşayabilmelerini sağlamak. Gelecek nesillere de güzel bir dünya bırakmak hedefindeyiz" şeklinde konuştu.

"Yüzlerce değişik madde, tonlarca atık çıkartıyoruz"

Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlarda farkındalık oluşturmak adına etkinlikler serisi yaptıklarını belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, denizden her yıl tonlarca atık çıkardıklarını söyleyerek, "İnsanlar denizlerimizi maalesef hor kullanıyor. Biz de bugün nasıl hor kullanıldığını, denizlerimizde oluşan kirliliklerin hepsinin insan kaynaklı olduğunu göstermek için bir etkinlik planladık. Denizden çıkan malzemeler, aslında denizde olmaması gereken malzemeler. Fakat bunlar bazen isteyerek, bazen de istemeyerek denizle buluşuyor. Her yıl bu etkinliği yapıyoruz ve yüzlerce değişik madde, tonlarca atık çıkartıyoruz. Vatandaşımızdan beklentimiz, denizimizi temiz tutmaları" diye konuştu.

"Çöp kapar sistemleri yapacağız"

Drone kullanarak denizleri daha çok korumayı hedeflediklerini ve deniz filosunu genişlettiklerini söyleyen Halisdemir, planladıkları çalışmaları anlatarak, "Denizde çöp kapar sistemleri yapacağız. Yüzeyde katı atıkları toplayan robotik sistemler alacağız. Derelerden denize karışan katı atıkları toplamak için de bariyerimizi aldık. Önümüzdeki günlerde uygulamasını gerçekleştireceğiz. Yani denizi korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadelerini kullandı.

Denizden Çıkan Atıklar Şaşırttı

Denizden Çıkan Atıklar Şaşırttı

Denizden Çıkan Atıklar Şaşırttı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber