Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi

Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi

İnsanoğlunun hayatiyetini devam ettirebilmesi için en temel ihtiyacı beslenme ve beslenmek için besin üretiminin sağlanmasının temeli ise tarımsal üretimdir.

Tarımsal üretimde ise, üretimin olmazsa olmaz bileşenleri arasında yer alan zirai mücadele (bitki sağlığı/bitki koruma) çalışmaları ön plana çıkmaktadır.

Bu bağlamda Tarım ve Orman Bakanlığımızca kaliteli ve güvenilir gıda üretiminde toplum sağlığının ön planda tutulduğu bir üretim modeli olan Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi uygulanmaktadır. Proje uygulayan üreticilerimizce kontrollü ve çevreyi kirletmeden üretim yapılmaktadır. "Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi"  (EKÜY) projesi, Bakanlık, Tarım Kredi Kooperatifleri, İhracatçı Birlikleri, Üniversite, Sivil Toplum Kuruluşları işbirliği ile iç tüketim ve ihracat için ihtiyaç duyulan taze sebze ve meyvelerde kalıntı sorununun yaşanmaması, sağlıklı, güvenilir ve izlenebilir bitkisel üretim ve çevre ve insan sağlığının korunması amacı ile hazırlanmıştır.

 'Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi''  projesi 2010 yılında ilimizin de yer aldığı 16 ilde uygulanmaya başlamıştır. İlimizde projenin uygulanacağı ürün olarak elma belirlenmiştir. EKÜY Projesinin Uygulamalarında: Bitki koruma uygulamaları Entegre Mücadele prensiplerine göre yapılmakta, çevre dostu uygulamalara öncelik verilmekte ve en son çare olarak kimyasal mücadele metodu uygulanmaktadır.

Karaman'da elma bahçelerinde uygulanan "İyi Tarım Uygulamalarının (İTU)  yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" ile "Elma Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi" nin 2017 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği ve projelerin uygulandığı, 2018 yılı projesinin hedeflerinin ele alındığı bilgilendirme toplantısı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda 25 Ocak 2018 tarihinde yapılmıştır. Toplantıda Mühendis Çiğdem Avcı, Tekniker İsmail ÖNAL "Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi  (EKÜY) Projesi" hakkında, "İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" hakkında ise proje koordinatörü Mühendis Ömer KOKA tarafından bilgiler verilmiştir.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur ERKAN'ın Karaman'da elmacılığın durumu, sertifikasyonun önemi ve pazarlama konularında üreticilere bilgiler verdiği toplantıda; İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Projesi ve Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi uygulayan üreticilerin sorunları ve çözüm önerileri hakkında bilgi alış verişi yapıldı. Toplantıda projeye dahil olan üreticilerin elma bahçelerine asılmak üzere Bakanlığımızca belirlenen" Mavi Bayrak'lar dağıtılmıştır.

2018 yılında İlimizde Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi kapsamında; projeye dahil edilen 48 üreticimiz ile 169 parselde, 9.465 dekar alanda 24.255 ton ürün elde edilmiş olup, proje uygulayan bahçelerden elde edilen ürünlerden numuneler alınmış, söz konusu ürünlerin laboratuvarda pestisit analizi yapılmış ve mevzuata uygun ürünlere EKÜY Sertifikaları ve 20.000 adet proje logosu hazırlanarak üreticilere dağıtılmıştır.

Entegre ve Kontrollü ürün belgesi, ürünün satışında alıcıya veya tedarikçilere teslim edilecek ve market reyonlarına yerleştirilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.     

Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi

Entegre Mücadele ve Kontrollü Ürün Yönetimi

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber