Fındık Fiyatları Yüzde 60 Zamlandı! İşte Güncel Fındık Fiyatları!
Geçtiğimiz günlerde yaşanan zirai don, Ordu başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi genelindeki fındık hasadını olumsuz etkilerken, fındığa yüzde 60 zam geldiği öğrenildi. İşte detaylar...
Karadeniz Bölgesi'nde nisan ayında Ordu ve çevresindeki yüksek rakımlı yerlerde etkili olan şiddetli zirai don, fındık ağaçlarına ciddi zarar verdi. Özellikle 500 metre rakımın üzerindeki bölgelerde ürün kaybı yüzde 50’yi bulurken, 700 metre ve üzerindeki yerleşimlerde bu oran yüzde 100’ü gördü. Çotanak sayısındaki düşüş yüzünden genel rekoltenin yüzde 15 ila yüzde 20 oranında azalacağı öngörülüyor.
Hasarın boyutlarının netleşmesiyle beraber fındık fiyatları da rekor oranlarda yükseldi. Nisan ayı başında kilogramı 130-140 lira bandında satılan fındık, birkaç hafta içinde 220-230 liraya kadar yükseldi.
Bazı uzmanlar, arz sorununun kökleşmesi halinde fiyatların 250 lirayı geçerek 300 liraya kadar yükselebileceğini tahmin ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisince (TMO) yapılan 60 bin tonluk fındık satışı piyasaya bir nebze de olsa nefes aldırdı. Fakat, bu durumun geçici olabileceği belirtiliyor.

FARKLI ÜLKELERDE FINDIK İTHAL EDİLEBİLİR
Özellikle sektörde "emanet fındık" uygulamasında büyük problemler baş gösterirken, geçmiş dönemlerde 125 liradan emanet olarak alınan fındıkların şimdi 200 liranın üzerinde fiyatlarla üreticiye geri verilmesi zorunluluğu, aracı kurumları zorda bırakıyor.
Bu nedenle bazı sanayicilerin, maliyetleri kontrol altında tutabilmek için İtalya ve Şili gibi farklı ülkelerden fındık tedarik etme ihtimalini görüşmeye başladıkları ifade edildi. Bunun yanı sıra, Karadeniz Bölgesi’nde hızla yayılan kahverengi kokarca zararlısına karşı yürütülen mücadeledeki yetersizlik önlemler de, üretimi riske sokuyor.
Öte yandan, bu yılki olumsuzlukların gelecek sezonu da etkileyeceği düşünülürken, 2025-2026 üretim sezonunda toplam rekoltenin 500 bin tondan az olması bekleniyor.
HABERE YORUM KAT