‘Hemşirelikte Profesyonellik’

‘Hemşirelikte Profesyonellik’

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık, Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu tarafından Hemşirelik Haftası nedeniyle ’Hemşirelikte Profesyonelleşme’ konulu konferans düzenlendi.

KMÜ Sağlık Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Sonay Türkmen’in moderatörlüğünde düzenlenen konferansa Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Emine Geçkil ve Doç. Dr. Filiz Hisar konuk oldu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından ilk olarak söz alan Prof. Dr. Emine Geçkil ‘Profesyonel Hemşirelik Değerleri’ hakkında açıklamalarda bulunarak şunları ifade etti: “Değer, bir şeyin önemini belirlemeye yarayan soyut ölçüdür. Değerler ise bir amaç, obje, ilke ya da davranış hakkındaki inanç ve tutumlardır. Ayrıca toplum tarafından ödüllendirilen veya tercih edilen idealler, inançlar, gelenekler, nitelikler veya hedeflerdir. Bireysel, toplumsal, profesyonel, ahlaksal ve kurumsal olmak üzere pek çok değer çeşidi mevcuttur. Değerler eğitimle bilinçli yollardan ya da rol model figürüyle bilinç dışı yollardan kazanılır." 

‘Değerlerin Önemi’

Prof. Dr. Geçkil, değerlerin geleceğimiz olduğuna vurgu yaparak şunları ifade etti: “Değerler davranışlarımızı, tercihlerimizi, tercih sıralamamızı etkiler ve kimliğimizin bir parçasıdır. Değerler, net bir şekilde karar vermemiz ve kişisel bütünlüğümüzün gelişmesi açısından önemlidir. Değerleri açıklığa kavuşturmak için iç gözlem, derinlemesine düşünme, günlük tutma, meditasyon gibi farklı argümanları kullanabilirsiniz.”

“Hemşirelik insan odaklı bir meslektir ve değerler fazlasıyla önemlidir.” diyen Prof. Dr. Geçkil konuşmasını söyle sürdürdü: “Hemşire sadece kendisinin değil, hizmet sunduğu bireylerin de değerlerinin farkında olmalıdır. İnsan onuruna saygılı, güler yüzlü, estetiğe önem veren, adaletli, eşitlikçi, nezaketli, sorumluluk sahibi, hakkaniyeti gözeten değerler içerisinde çalışmalıdır. Hizmet sunarken her bireyin eşsizliği, değeri ve onurunu korumak amacıyla davranmalıdır. Hastalara hitap ederken 'sen' değil, 'siz' diye hitap etmeli, fikirlerini sormalı, dinlemelidir."

‘Hemşirelikte Profesyonellik’

Doç. Dr. Filiz Hisar ise ‘Hemşirelikte Profesyonellik'ten bahsederek değerlerin nasıl davranışa dönüştürebileceğini konusunda bilgiler aktardı. Doç. Dr. Hisar, “İş ile meslek arasında eğitim süresi, bağlılık, sorumluluk ve değerler açısından farklar vardır. Hemşirelikte profesyonelliğin eğitimsel hazırlık, araştırma, mesleki organizasyonlara katılma, toplumsal hizmetler açısından önemli kriterleri vardır. Eğitim düzeyi profesyonelliğin en önemli ölçütüdür. Etik kodlar ve davranışlar da önemli bileşenlerdir fakat sonuç olarak Türkiye’de çalışan hemşirelerin profesyonelliğe ilişkin davranışlarının düşük olduğu ortaya konmuştur.” şeklinde konuştu. 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber