Karaman Bir Gönül Erini Daha Kaybetti

Karaman Bir Gönül Erini Daha Kaybetti

Süleyman Hilmi Tunahan Efendi Hazretlerinin (K.S.) hayattaki son talebelerinden olan Karamanlı Vaiz, Hafız Şükrü Taşkıran Hakk'a yürüdü.

Aslen Karaman'ın Çatak Köyünden olup Hisar Mahallesinde ikamet etmekte olan Emekli Vaiz Hafız Şükrü Taşkıran (85) vefat etti.

Şükrü Taşkıran 1937 yılında Karaman’da doğdu. 1948 yılında henüz 11 yaşındayken hafızlığa başladı. 1951 yılında Karaman’da hıfzını tamamladıktan sonra, dini, İslâmî ilimleri tahsil maksadıyla, 1952 yılında İstanbul’a gitti. 

İstanbul’a ilk geldiği gün Perşembe günüydü. Dayısı, Merhum Halil Özdoğan’ın evinde misafir edildi. Ertesi gün Cuma idi, Cuma Namazını eda etmek üzere, dayısının yazıhanesinin yakınlarındaki, Eminönü, Arpacılar Camii’ne gidildi. Belli ki, dayısı Halil Bey yeğenini özellikle bu camiye götürmüştü. Zira, bu yıllarda bu camide, Mürşid-i Kâmil ve Mükemmil, Müceddid, Süleyman Hilmi Tunahan Efendi Hazretleri (K.S.) vaaz etmekteydi. 

Cuma namazını takiben, pek çok kimse elini öpebilmek ve hayırlı duasını alabilmek için etrafını çevirmişlerdi. Cemaatin arasından tanımadığı bir zat Hafız Şükrü’ye, Efendi Hazretlerini işaret ederek, “Sen de bu zât’ın elini öp,” der. Fakat bütün gayretlerine rağmen Efendi Hazretleri’nin elini öpmek o an için nasip olmaz. 

Dayısı Halil Bey, Hafız Şükrü’nün elinden tutar, “Makam öğrensin,” diye, Sultanahmed Camiî Başimamı, Hafız ve Bestekâr, Sadettin Kaynak Hoca’ya teslim eder. Burada 6 ay kadar makam talimi yaptıktan sonra Hoca’nın rahatsızlığı sebebiyle Hafız Şükrü ve diğer arkadaşları, Nuruosmaniye Camiî Başimamı, Hafız Hasan Akkuş’a, talim ve Tashih-i Huruf için teslim edilirler.6 ay kadar da, Hafız Hasan Akkuş’un yanında, Nuruosmaniye Kur’ân Kursu’nda kaldıktan sonra, nihayet aslen Karaman’lı olan Efendi Hazretleri’nin bağlılarından birisinin delâletiyle ve elbette Nasib-i Ezelî’siyle, Sahib-i Zaman, Mürşid-i Kâmil ve Mükemmil ve Müceddidi bulur.

Vasıta olan zatın delâletiyle Kısıklı’daki ziyârethâne’de kabul edilir. Kemâl-i Hürmet ve edeple mübârek ellerini öper. Efendi Hazretleri, Hafız Şükrü’nün elini tutar ve “Nasıl bir sene önce öpemediğin eli şimdi öpüyorsun?!” buyurur. Böylece, Şükrü Taşkıran Hocamızın Rahle-i Tedrise kabûlü gerçekleşmiş olur. 

Niçin bir sene evvel değil de şimdi? Kâinatta cârî Sünnetü’l-llâh, tedriç’tir. Olgunlaşmamış, zamanı gelmemiş ham meyve ağacın dibine düşmez...
Şükrü Taşkıran Hocamız, Efendi Hazretleri’nin Rahle-i Tedrisinde, 1953-1956 yılları arasında hemen hemen, bütün İslâmi İlim’leri kesbetti.

Şükrü Taşkıran Hocamızın ikisi erkek olmak üzere 5 evlâdı vardır. En büyükleri, Mehmet Taşkıran Afyon’da, hizmet halkalarının birinde bulunmaktadır. Diğer oğlu Karaman'da Harita Mühendisi Süleyman Taşkıran'dır. Damatları, Halis Karaduman, Muzaffer Doğruer ve Şükrü Sert'tir. Refikaları Fatma Taşkıran, 22 Şubat 2012 Çarşamba günü Hakk’ın rahmetine kavuşarak Karaman’da, ebedî istirahatgâhına tevdî edilmiştir. 

Merhum Taşkıran'ın cenazesinin de 01 Şubat 2022 günü musallada kılınacak cenaze namazı sonrası şehir mezarlığında aile kabristanlığında defnedileceği öğrenildi.

Kaynak:Karaman Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber
9 Yorum