Karaman, Damar Hastalığı EVAR Tedavisinde Yüz Güldürecek

Karaman, Damar Hastalığı EVAR Tedavisinde Yüz Güldürecek

Ölümcül Damar Hastalığında EVAR Tedavisi Karaman 'da Güven Vermekte

Endovasküler yöntem, açık ameliyat olmadan, damar içine yerleştirilen kateterler ve bunlar üzerinde ilerletilen stent adını verdiğimiz greflerin anevrizma içine yerleştirilmesi ve kapatılmasıyla uygulanır.  EVAR dediğimiz bu yöntem tüm dünyada 20 yıldır ülkemizde son 10 -15 yıldır gittikçe yaygınlaşmaktadır.

EVAR tedavisi artık Karaman’da güven vermektedir. Son iki haftada Karaman Devlet Hastanesinde iki hastaya daha başarı ile uygulanan bu tedavi metodu bazı büyük merkezler de teknik imkânsızlıklar nedeni ile uygulanamamaktadır. Konu hakkında açıklama yapan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr.Osman Yaşar IŞIKLI; ‘’Karaman Devlet Hastanesi’nin sahip olduğu teknik donanım bize bu imkânı vermektedir. Üstelik her iki hastada M.A.T (78) ve A.K (80) yaşlarındadır. Ayrıca her iki hasta da 12 ila 6 yıl önce kalplerinden bypass ameliyatı geçirmiş. Yani bu hastalar bütün cerrahların hangi işlem olursa olsun ameliyat yapmaktan çekindiği risk grubunda olan hastalardır. Biz bu grubdaki hastalarımızı anestezi doktorlarının eşliğinde uyutarak işleme aldık. İşlem sonrası tedbir amaçlı 2 gün yoğun bakımda tuttuk. Hiçbir sorun ile karşılaşmadık. Hastalarımızın sağlıklarına kavuştuğunu görmek ise bizim için ödüldür. Bu tür gelişmeler bize güç ve moral vermektedir’’  dedi.


Anevrizma damarların kalıcı olarak genişlemesi veya balonlaşmasıdır. Tanım olarak damarın normal çapının yarısından daha fazla genişlemesi anevrizma olarak ifade edilir. Anevrizma en sık vücudun en büyük atardamarı olan aortada gelişir. Anevrizma zamanla daha da genişler ve tedavi edilmediği takdirde patlar ve çoğunlukla ölüme neden olur. Bir anevrizma ne kadar büyükse patlama riski de o kadar fazladır. Bu sebep ile bu hastalık ile karşılaşma doktorların sevmediği bir sürpriz dir. Anevrizmadan ölüm toplumda ölüm nedenleri arasında 13. sıradadır. Ünlü bilim adamı Einstein'in ölüm sebebinin abdominal aort anevrizması olduğu tıp tarihi kitaplarında geçmiştir. En yoğun karşılaşılan yaş 65 yaş ve üzeri kişilerdir. Bu nedenle 65 yaş ve üstü kişilerin mutlaka aort anevrizması bakımından tetkiklerden geçmesi gerekir. Bu yaş grubunda her 100 kişinin 8'inde abdominal aort anevrizması vardır.

Anevrizma için bazı kişiler risk altındadır. Bunlar.

Altmış yaşın üzerindeki kişiler;

Ailede ya da akrabalarda anevrizması olanlar,

Sigara kullananlar,

Bacaklarda damar hastalığı olanlar,

Yüksek kan basıncı olanlar,

Genetik bazı hastalıklar (Marfan sendromu, v.b.)

Çeşitli inflamatuvar hastalıklar (Behçet hastalığı, v.b.)

Anevrizmalardan yırtılıp kanadıkları için korkarız. Bu kanamalar içi kanama diye anılır. Aort vücuttaki en büyük damarlardan birisidir. Kanaması ölümcül olabilir. Damar ne kadar genişlemişse kanama ihtimali o kadar yüksektir. Karın bölgesindeki aort çapı 3 cm civarıdır. 5.5 cm'ye kadar tedavi gerektirmez. Genellikle 6 ya da 12 ayda bir takip edilir ve genişleme hızına bakılır. Bu takip ya renkli Doppler ultrason ya da bilgisayarlı tomografi ile yapılır. Ne zaman 5.5 cm ye ulaşırsa tedavi gerekir. Bazı durumlarda daha erken tedavi etmek gerekebilir. Tedavi kararı için en önemli veri anevrizmanın büyüklüğü ve yerleşim yeridir. Anevrizmaya yerleşim yerine ve büyüklüğüne göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Yeri, büyüklüğü, hastanın herhangi bir şikayeti olup olmaması tedavinin şeklini etkiler. 
Karın aortasında çap 5.5 cm ye gelmeden genellikle tedavi yapılmaz. Bazen anevrizmanın büyüme hızı da tedavi kararında önemli bir faktördür. Ayrıca anevrizma hastada şiddetli karın ağrısı gibi bir şikayet yaratıyorsa ya da kanamışsa beklenmeden tedavi edilebilir.  

Tedaviye karar verildiğinde iki tedavi yöntemi vardır. Ameliyat ve anjiyografi ile tedavi. Tedavinin şeklini, hastanın anevrizmaya eşlik eden başka hastalıkları olup olmaması da belirler. 
Aort anevrizmalarıdan standart tedavi yöntemi ameliyatla bu damarın değiştirilmesidir.

Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber