Karaman İl Genel Meclis Başkanı Celalettin Güngörer’in Türk Dil Bayramı Mesajı

Karaman İl Genel Meclis Başkanı Celalettin Güngörer’in Türk Dil Bayramı Mesajı

Karaman İl Genel Meclis Başkanı Celalettin Güngörer Türk Dil Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı

 

Mesajında ; Ulus olmada dilin yerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Güngörer ; Anadolu’da Türkçeyi diğer dillerin baskısından kurtarmak ve Türk Dili’ne gereken değeri vermek için mücadele veren ilk devlet adamı Karamanoğlu Mehmet Bey, her yerde Türkçe konuşulmasını zorunlu hale getiren 1277 yılında yayınladığı fermanda:

“Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türkçe Dili’nden başka dil kullanmaya. ” sözleriyle Türk Dili’ni devletin resmi dili olarak kabul etmiştir. Bununla beraber tarihimizde Türkçe’nin sadeleşmesinde öncülüğü olan Türk yazarlarımızdan Ziya Gökalp ise:

“Başka dile uymaz annenin sesi, her sözün ararsan vardır Türkçesi! ” sözüyle dilimize yerleşmiş olan yabancı sözcüklerin yerine Türkçe karşılıklarını kullanmamızın önemini dile getirirken, Türkçe’nin ne kadar zengin bir dil olduğunu ortaya koymuş ve Türk dilinin gelecek nesillere doğru aktarabilmesi adına dilimizi yozlaşmadan korumamız gerektiğinin altını çizmiştir.

Dilin zengin ve ulusal olması, milli duyguların gelişmesinde başlıca etken olduğunu bilen Mustafa Kemal Atatürk; kültür, bilim, sanat ve tarihin gelecek nesillere doğru aktarılması için Türk Dil Kurumunu kurmuştur ve Türk Dili’nin gelişiminde Türk Dil Kurumu devletin kalbi durumuna getirilmiştir.

Karaman’ın 21 Haziran 2009’da tarihte üstlendiği misyonunu resmileştiren Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını almasının tekrar gururunu ve sevincini yaşayarak tüm Türk Dünyasının ve Karaman Halkımızın Türk Dil Bayramını ve Karamanoğlu Mehmet Bey’in yayınladığı fermanın 740. Yıldönümü en içten dileklerimle kutlarım. ifadelerini kullandı.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber