Karaman Serbest Bölge Protokolü İmzalandı

Karaman Serbest Bölge Protokolü İmzalandı

Karaman ekonomisini çok ileri noktalara taşıyacak olan Serbest Bölge Protokolü Ekonomi Bakanlığı ile Karaman Belediyesi arasında imzalandı.

Karaman Belediyesi’nde düzenlenen toplantıya; Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürü Uğur Öztürk, Serbest Bölgeler Genel Müdür Yardımcısı Hacim Kosaoğlu, Şube Müdürü Şerife Çiçeklier, Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Karaman Milletvekilleri Recep Şeker ve Recep Konuk, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ve diğer bürokratlar ile sanayicilerimizden İhsan Duru, Necati Babaoğlu ve Musa Akgül katıldılar.

Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan imza töreninde yaptığı konuşmada: “Bugün şehrimiz için önemli bir adımın ön protokolünü imzalıyoruz. Karaman’ın ekonomik gücünün 53 ve 71 hedeflerinde hak ettiği yeri alacak bir proje. Serbest bölgenin hayata geçirilmesiyle birlikte Karaman dünyada hak ettiği yeri almış olacaktır. Serbest bölgenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese Karamanlılar adına teşekkür ediyorum” dedi.

Karaman Valisi Süleyman Tapsız’da: “Serbest bölge bizim için önemli. Çünkü Karaman, yıllık ortalama 350-400 milyon dolar ihracat gerçekleştiren bir ilimiz. Karaman’dan biliyorsunuz 142 ülkeye ihracat yapılıyor. Bu nedenle Karaman Anadolu’nun parlayan yıldızı konumunda. Burada Ekonomi Bakanlığımızla beraber bu ön protokolü imzalayacağız. İnşallah serbest bölge ilanı için önümüzde bir engel kalmamış olacak. Bende bunda emeği geçen Belediye Başkanımıza ve Milletvekillerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum” diye konuştu.

AK Parti Karaman Milletvekili Recep Şeker ise: “Mevcut sanayimize daha çok ivme kazandıracak, gelirini biraz daha artıracak, giderlerini azaltacak dünya piyasasındaki aldığı payı daha da artıracak güzel bir oluşumun ilk aşamasına geçmenin mutluluğu içerisindeyiz. İnşallah son aşamaya kadar getirmiş olacağız. İnşallah güzel kazançların elde edildiği bir girişim olacak” şeklinde konuştu. 

AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk da: “Bugün Karaman bana göre tarihi bir gün yaşıyor. Dünyada gündemin her gün, her saat başı değiştiği bir süreci yaşıyoruz. Ona ayak uydurmak, fırsatları değerlendirmek adına Karaman’daki sanayicimizin üst seviyeye taşınması noktasında önemli bir adım atıyoruz. Karaman bu anlamda sanayi kültürü, üretim kültürü oldukça derinlemesine dünyadaki diğer emsallerine göre mesafe almış durumda. Onun taçlanacağı, onun daha da üretime renk katacağı bir serbest bölge modeli Karaman’da hayata geçirilmiş olacak. Burada belediyemize ben çok teşekkür ediyorum. Çok öne çıktı. Değerli vekilim Recep Beyle bu işleri birlikte yaptık. Bunun yanında Ekonomi Bakanlığımız bir çalıştay yaparak bize çok büyük katkıda bulundu. Onlara da teşekkür ediyorum. Valimiz eksik olmasın ilimizde yeni olmasına rağmen ilimiz adına girişimlerde bulunarak ilimiz adına güzel işlere imza attı. Bürokratlarımıza ve sanayicilerimize de çok teşekkür ediyorum. Rekabetler ülkenin mali işlerini kolaylaştırması açısından çok büyük öneme sahip. Karamanlı sanayicilerimize de ekonomiye sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Serbest bölgenin Karaman’a hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Ekonomi Bakanlığı ile Karaman Belediyesi arasında imzalanan Serbest Bölge Protokolünün ardından Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’nden gelen heyete günün anısına çeşitli hediyeler verdi.

Serbest bölgeler;  serbest ticarete sağladıkları destek hizmetleri, yeni teknolojileri uygulama kapasiteleri ve istihdam imkânlarıyla, gerek küresel ölçekte gerek ülkemizde önemli kalkınma ve dış ticaret politikası araçları arasındadır.

İhracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, uluslararası yatırım ve teknoloji girişini hızlandırmak, ekonominin girdi ihtiyacını ucuz ve düzenli şekilde temin etmek, dış ticaret ve finansman hizmetlerinden daha fazla yararlanmak amaçlarıyla hayata geçen serbest bölge uygulaması bugün 18 serbest bölge ile yoluna devam etmektedir.

2016 sonu itibarıyla serbest bölgelerimizde 530'u yabancı, 1.495'i yerli olmak üzere toplam 2.025 firma faaliyette bulunuyor. Hâlihazırda serbest bölgelerimizde toplam 66.095 kişi istihdam ediliyor.

Buna ek olarak, Serbest bölgelerin 2016 sonu toplam ticaret hacmi 19 milyar dolar olmuştur. Bu tutarın 7 milyar doları yurtdışına yapılan satışlardır.  Ayrıca, Serbest bölgelerde 2016 itibarıyla, yaklaşık 34,6 milyon doları kamuya ait olmak üzere, toplam 4,6 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmiştir. 2016 Ocak-Aralık döneminde 110,2 milyon TL'lik serbest bölgeler özel hesap geliri, bütçeye gelir olarak kaydedilmiştir.

Bu bölgelerimizde gerçekleştirilen faaliyetlerin firmalarımızın ekonomimize sağlayacağı katkıları arttırmak adına uyguladığımız teşvikler kısaca şu şekilde özetleyebiliriz; Serbest Bölgelerimizde üretim yapan bölge kullanıcıların imal ettikleri ürünlerin satışında elde ettikleri kazançları gelir veya kurumlar vergisinden istisnadır. Serbest Bölgelerde üretilen ürünlerin en az % 85 ‘ini yurt dışına ihraç eden üretici kullanıcıların istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır.

Serbest Bölge kullanıcılarını, serbest bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemleri ve düzenlenen kâğıtları damga vergisi ve harçlardan müstesnadır. Türkiye’den serbest bölgeye satılan mallar ihracat rejimine, serbest bölgeden Türkiye’ye satılan mallar ise ithalat rejimine tabi olup, serbest bölge kullanıcıları Türkiye’den ihraç fiyatına (KDV’siz) mal ve hizmet satın alabilmektir.

 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber