Karaman ve Konya'da Karlı Pekmez Kışın Vazgeçilmezi

Karaman ve Konya'da Karlı Pekmez Kışın Vazgeçilmezi

Pekmez üreten kesimlerin kış lezzeti karlı pekmez

Kış aylarında yağan karla birlikte özellikle Karaman, Konya ve çevrelerinde karlı pekmez yemek ayrı bir lezzettir.

Kış mevsiminin gelmesiyle tabaklara doldurdukları karın üzerine pekmezlerini döküp tatlı niyetine tüketen vatandaşlar, bu yılda geleneğini bozmadı.

Konya'nın Ereğli ilçesinde de geleneksel hale gelen "Kar katması" insanların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Her kar yağdığında kendilerini dışarıya atan vatandaşlar, tabaklara doldurdukları karın üzerine pekmezlerini döküp tatlı niyetine tüketiyor. Soğuk havaya aldırış etmeden 'Kar katması' yiyen Ereğli halkı, gelen misafirlere de karlı pekmezden ikram ediyor. Eti Mahallesi Uğur Mumcu Caddesi üzerinde oturan ve yıllardır bir araya gelerek her kar yağdığında dışarı çıkan kadınlar bu geleneği sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti.

Dedelerinden ve ninelerinden böyle gördüklerini çocuklarına da bu lezzeti tattıracaklarını ifade eden Yüksel Akıncı, "Buna kar katması derler. Böyle güzel ve temiz kar yağdığı zaman komşularla dışarıya çıkarız. Pekmez getirirler. Karları tabağa koyarız, pekmezi de üzerine dökeriz yeriz. Hiçbir şey olmaz" diye konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber