Karaman'da 2019 Yılı Ramazan Ayı Hizmetleri

Karaman'da 2019 Yılı Ramazan Ayı Hizmetleri

Karaman İl Müftülüğü 2019 Yılı Ramazan Ayı Hizmetleri;

Rahmet, bereket ve Cehennem azabından kurtuluş vesilesi olan;

Ramazan ayına girmek üzereyiz. 05 Mayıs 2019 Pazar günü ilk teravih namazı kılınacak, Pazarı Pazartesiye bağlayan gece ilk sahura kalkılacak, 06 Mayıs 2019 Pazartesi günü de oruca başlanacaktır.

Bilindiği gibi Ramazan ayı manevi dinamikleri, toplumdaki tezahürleri ve müslümanların ruh dünyasındaki etkileri bakımından çok verimli değerlendirilmesi gereken bir zaman dilimidir.

Ramazan ayı, dini duygu ve coşkunun yoğunlaştığı, fert ve toplum hayatında zihin ve gönül dünyasının yenilenme fırsatı bulduğu bir dönemdir. Müslüman Türk halkının bu coşkuyu idraki ve yaşantısı her türlü takdirin üzerindedir.

Bu anlayışla hareket eden Müftülüğümüz, il genelinde Ramazan ayında yapılacak hizmetleri gözden geçirerek gerekli hazırlıkları yapmıştır. Bu hazırlıkları şöyle özetleyebiliriz.

İl ve İlçe Müftülerimiz, İl Müftü Yardımcılarımız, kadın-erkek vaizlerimiz, İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyeleri, emekli müftü ve vaizlerden oluşan 20 kişilik bir irşat ekibiyle ve cami görevlilerimizle Ramazan ayı boyunca cemaatimize hizmet vermeye çalışacağız. Oluşturulan bu irşat ekibi, muhtelif camilerde kadın ve erkeklere vaaz ve irşat hizmetinde bulunacaklardır.

1-2019 yılı Ramazan ayı temasını "Ramazan ve İnfak" olarak belirlenmiştir.

İnsanın, Yüce Allahın rızasını kazanmak amacıyla ortaya koyduğu her türlü iyilik, fadakarlık ve harcamalar infak olarak isimlendirilir. Bu açıdan infak, farz olan zekatı ve gönüllü olarak yapılan her türlü hayrı içeren geniş bir kavramdır.

Pek çok ayet ve hadiste ihsan ve cömertlikle beraber infak ilahi bir sıfat ve peygamberlerin sahip oldukları erdemlerden biri olarak gösterilmiş, cimrilik ve mal hırsı kötülenmiştir. Sahip olduğumuz her şeyin, bütün nimet ve servetin asıl maliki yalnızca Allah'tır. Bizlere düşen, emanetçi olarak kullandığımız bu nimetleri ve serveti O'nun rizası doğrultusunda değerlendirmek, dini ve ahlaki ölçülere göre gereken yerlere, gerektiği ölçüde harcamaktır.

"Allah'a ve Resulüne iman edin; O'nun sizlere emanet olarak verdiklerinden, başkaları için de infak edin. İçinizden iman edip böyle harcamada bulunanlara büyük mükafat vardır." (Hadid, 57/7)

Bu ve benzeri ayet-i kerimelerde dünyada elde ettiğimiz imkanların asıl sahibi hatırlatılır. Böylece bulunduğumuz konumun bilincinde olmamız gerektiğine dikkat çekilir. Bu ayet-i kerimenin tefsirinde müfessirler, infakın konusu olarak ilk hatıra gelen şeyin servet olmakla beraber, infakın başkalarıyla paylaşılabilecek her türlü maddi ve manevi imkan olarak düşünülmesi gerektiğini de ifade etmişlerdir.

2-Tüm camilerimizde sabah, öğle veya ikindi vakitlerinde Din Görevlilerimiz ve Kur’an Kursu Öğreticilerimiz tarafından mukabele okunacaktır.

3-İl genelinde Ramazan Ayının son on gününde 14 camide itikafa girilecektir.

4-Kadir gecesinde yatsı namazı müteakip Araboğlu camii ve Yunus Emre camiinde Sakalı Şerif ziyareti yapılacaktır.

5-Geçen yıllarda olduğu gibi bu yılda sabah ezanları orucun başlangıç vaktinde (imsak saatinde) okunacağı için; muhterem vatandaşlarımızın kendi saatlerin de kontrol ederek, ezan başlar başlamaz yeme içmeyi bırakıp oruca başlamaları gerekmektedir. Yine kendi saatlerini kontrol ederek akşam ezanı vaktinde iftar etmeleri gerekmektedir.

6-Müftülük tarafından düzenlenen imsakiyeler, İl Müftülüğünden ve camilerden temin edilebilir.

7-Camilerdeki vaaz, mukabele ve hatimle teravih namazı programları cami girişlerinde ilan edilmek suretiyle cemaat bilgilendirilecektir. Toplamda 13 camimizde Hatimle Teravih kılınacak olup dört tane camimizde ise Enderun teravih kılınacaktır.

8-Bu yıl, Fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığınca en az 23,00 TL (Yirmi Üç) olarak tespit edilmiştir. Ancak fitre verirken; bir kişinin sahur ve iftarda kendi yediği iki öğünlük yemek bedelini fakire vermesi daha uygun olur. Diğer bir deyişle herkes kendi hayat standardını dikkate alarak fitresini vermelidir.

9-Ramazan Bayramı 4 Haziran 2019 Salı günüdür. Karaman arzına göre Bayram Namazı İl merkezinde saat 06:06’da kılınacaktır.

10-Ramazan öncesi her cami ve çevresinin genel temizliği yapılacak elektrik ve ses cihazları elden geçirilecek, sesin rahatça dinlenebilecek kalitede olması sağlanacaktır. Ayrıca camilerin havalandırılmasına ve klimaların cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılmasına özen gösterilecektir.

11-Camilerde bayanlara mahsus mekanların daha geniş, aydınlık ve sağlıklı olması için çaba gösterilecek ve bayanların camilere devam etmeleri teşvik edilecektir.

12-Çocukların camiye ve cemaate katılımları teşvik edilecektir. Yaşının gereği davranışlar sergileyen, camide dikkati dağıtan çocuklara karşı kırıcı ve küstürücü tavır yerine onları camiye ısındıracak, sevdirecek ve camiye ısındıracak, sevdirecek ve camiden koparmayacak tarzda yumuşak, sevecen, hoşgörülü bir yaklaşım sergilenerek camilere olan ilgi ve sevgilerinin devamı ve pekiştirilmesi hedeflenecek özellikle kadir gecesi ve bayram namazlarına katılmaları saplanmaya çalışılacaktır.

13-Engelli vatandaşlarımızın camilere girebilmeleri ve cemaate katılabilmelerini kolaylaştırmak için cami içinde ve dışında gerekli tedbirler alınacaktır.

14-Ramazan Ayı boyunca ilçe müftülerimiz, vaizlerimiz ve diğer görevlilerimizce hastane, cezaevi, çocuk yuvası gibi yerler ziyaret edilecek, ihtiyaç sahibi öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimseler ile ilgilenilecektir.

15-Ramazan Ayı ile ilgili diğer program ve bilgiler web sayfamızdan ilan edilecektir.

Bu vesile ile Aziz Milletimizin, Karaman Halkımızın ve bütün Din Görevlilerimizin Ramazan Ayını tebrik eder, bu ayın; vatanımız, milletimiz İslam alemi ve bütün insanlık için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz eder Birlik ve Beraberliğimizin daim olmasını dilerim.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber