Karaman'da Doğrudan Nohut Ekimi Gerçekleştirildi

Karaman'da Doğrudan Nohut Ekimi Gerçekleştirildi

İl Müdürlüğü ve Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile Bölükyazı Köyünde Doğrudan Ekim Yöntemi ile Nohut Ekilişi Tarla Günü düzenlendi.

Tarla gününe İl Müdürü Orhan Özçalık, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Özgür Öztürk, Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Şube Müdürleri. teknik personel ve çiftçiler katıldı.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gelişen çevre bilinci ve ekonomik üretim zorunluluğu nedeniyle, tarımda geleneksel toprak işlemeye alternatif olan koruyucu toprak işleme, özellikle de doğrudan ekim yöntemi yaygınlaşmaktadır.  Doğrudan ekim yöntemi ile toprak daha az işlenmekte ya da hiç işlenmeden bırakılarak daha az parçalanmaktadır. Bu sayede çiftçinin zamandan ve yakıttan tasarruf etmesi amaçlanmaktadır. Bölgede 500 dekar alanda nohut ekimi yapan çiftçi Hasan Korucu ve Mustafa Aankaralı'ya ait 10 dekar alanda Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünden temin edilen AZKAN nohut çeşidi doğrudan ekim mibzeri ile ekilmiştir. Söz konusu çiftçilerle ayrıca Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden temin edilen AKSU ve ASLANBEY nohut çeşitleri ve Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünden temin edilen SEÇKİN ve HASANBEY çeşitlerinin Karaman şartlarında adaptasyonlarının tespiti amacıyla 5 er dekarlık alanlarda ekimi yapılmıştır. Aynı çiftçiler tarafından Çağatay ve Sarı-98 nohut çeşitleri de 5 dekarlık demonstrasyon parsellerine ekilmiştir.

Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Ziraat Yüksek Mühendisi Rıfat Zafer Arısoy Anıza Doğrudan Ekim yöntemi konusunda katılımcılara verdiği bilgilerde; Tarımsal üretimde toprak işlemenin üretim maliyetlerini artıran en büyük etkenlerden olduğunu, bu nedenle toprak işleme masraflarını azaltmak ve sürdürülebilir tarımın yapılabilmesi için en az toprak işleme veya hiç toprak işleme yapılmadan doğrudan ekim yapılması ile akaryakıt masrafının ve harcanan zamanın azaltıldığını ifade ederek, çiftçinin daha kârlı bir üretim modeline yönelmesini sağlanması ile toprağın erozyonla taşınmasının önüne geçileceği ve organik maddece zenginleşeceğini söyledi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber