Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Camii Açılışı Gerçekleştirildi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Camii Açılışı Gerçekleştirildi

Karaman'da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımı ile düzenlenen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Câmii açılış törenine gerçekleştirildi.

Kur’an-ı Kerîm tilaveti ile başlayan tören, Karaman İl Müftüsü Faruk Gürbüz, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak ve Vali Tuncay Akkoyun’un selamlama konuşmaları ile devam etti.

“Tarih boyunca milletimiz, uhuvvet nişânesi camilerimizde aynı kubbenin altında kenetlenerek saf olmuş, birlik ve beraberliğini perçinlemiş, üstünlüğün sadece takva ile olduğunu tüm dünyaya ilan etmiştir.”

Medeniyetimizde câmiilere verilen önemi vurgulayan Vali Tuncay Akkoyun, “Medeniyetimizde şehirler imâr edilirken gönüller ihmal edilmemiş, gönül şifâhaneleri câmilerimiz, şehirlerimizin merkezinde yer almıştır. Maneviyat kaleleri câmilerimiz, içerisinde ibadetlerimizi eda ettiğimiz bir yerin ötesinde, bir araya gelerek kardeşliğimizi pekiştirdiğimiz mukaddes mekânlardır. Nitekim “Câmii” kelimesi toplayan, birleştiren, bir araya getiren anlamlarına gelmektedir. Dünyanın her tarafında zulümlerin, hüzünlerin, acıların, adaletsizliklerin yaygınlaştığı bir dönemde, millet olarak birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır. Kardeşliğimizi güçlendirmeye başlayacağımız ilk yer de bütün ünvanları terk ederek sadece “kul” vasfıyla Rabbimizin huzuruna vardığımız câmilerimizdir. Tarih boyunca milletimiz, uhuvvet nişânesi câmilerimizde aynı kubbenin altında kenetlenerek saf olmuş, birlik ve beraberliğini perçinlemiş, üstünlüğün sadece takva ile olduğunu tüm dünyaya ilan etmiştir. Câmilerimizde, vaaz kürsüleri ve minberlerden aktarılan hakikatler her dâim milletimizin yolunu aydınlatmıştır. Toplumumuzun sarsılmaz dinamikleri olan erdemlerimizin muhafazasında ve gelecek nesillere aktarılmasında câmiilerimiz büyük önem arz etmektedir. Ashab-ı suffa örneğinde olduğu gibi Peygamber Efendimizden beri camilerimiz; ilmin, hikmetin, öğrenmenin ve öğretmenin merkezi olmuştur. Bu mukaddes mekânlar yaratılış amacımızı, asıl varoluş gayemizi bizlere hatırlatmaktadır.

“İstiklalimizin, istikbalimizin, birlik ve beraberliğimizin timsali her câmiimiz vatan toprağımıza vurduğumuz bir mühürdür.”

“Cennet vatanımızın semalarında yankılanan ezanlar ve şehâdetler, bağımsızlığımıza, istiklâlimize delalettir.” diyen Vali Akkoyun,  “İstiklâlimizin, istikbâlimizin, birlik ve beraberliğimizin timsali her câmiimiz vatan toprağımıza vurduğumuz bir mühürdür. Şehadetleri dinin temeli olan ezanlarımızı susturmaya, şehitlerimizin emaneti olan ay-yıldızlı bayrağımızı indirmeye, istikbalimize gölge düşürmeye bugüne kadar kimsenin gücü yetmemiştir, bundan sonra da yetmeyecektir. Biz; milletçe bir, beraber, omuz omuza olduğumuz müddetçe hainlerin, şer odaklarının planları bozulmaya mahkûmdur.” şeklinde konuştu.

Câmiinin Karaman için hayırlı olmasını dileyen Vali Akkoyun, “Kıyamet gününe kadar Câmiimizin içinden cemaati, minarelerinden ezanı, kubbesinden Kur’an tilavetleri eksik olmasın. Bugün şehrimize kazandırılan bu sembol eseri; namazlarıyla, dualarıyla, ilmî ve sosyal, kültürel çalışmalarıyla ihya ve imar edecek olan tüm vatandaşlarımızdan Allah razı olsun. Hak Teâla burada edâ edilen ibadetleri dergâh-ı izzetinde makbul olan ibadetlerden eylesin.” diyerek sözlerini tamamladı.

Vali Tuncay Akkoyun’un konuşmalarının ardından kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Câmiler ve Din Görevlileri Haftası içerisinde olduğumuzu hatırlatarak, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Câmii’nin açılışının bu hafta içerisinde gerçekleşmesi nedeniyle hafızalardan silinmeyeceğini ifade etti.

“Üniversitelerimizde camilerimizi görünce bir Müslüman olarak iftihar ediyoruz” diyen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Camilerimiz şehirlerimizin mühürleri, camilerimiz iyiliği yayma mekânları, kötülükten insanları uzaklaştırma mekânlarıdır.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol tarafından açılış kurdelesi kesildi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, açılışı yapılan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Câmii’nde hutbe irad edip, cuma namazı kıldırdı.

Açılış törenine Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Karaman Cumhuriyet Başsavcısı Ali İhsan Akdoğan, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar da katıldı.

mle-0605.jpg

mle-0710.jpg

mle-0808.jpg

mle-0814.jpg

Kaynak:Karaman Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber