KMÜ'de ‘Bütçe Hakkı, Denetim ve Sayıştay Denetçiliği’ Konferansı

KMÜ'de ‘Bütçe Hakkı, Denetim ve Sayıştay Denetçiliği’ Konferansı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Topluluğu ile Gençlik İnisiyatifi Topluluğu tarafından ‘Bütçe Hakkı, Denetim ve Sayıştay Denetçiliği’ konulu konferans düzenlendi.

Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikret Çöker’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa Rektör Prof. Dr. Mehmet Akgül, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 ‘Bütçe Hakkı, Denetim ve Sayıştay Denetçiliği’

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından sahneye gelen Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikret Çöker, “Bütçe, devletin gelecek belirli bir dönem içindeki gelir-giderlerini tahmin eden ve bunların yürütülüp uygulanmasına izin veren, kamu faaliyetlerinin gerçekleştirilmesine imkân veren bir hukuki tasarruftur. Hangi kamu gelirinin toplanacağının belirlenmesi, mal ve hizmetlerin nereye harcanacağına ilişkin yetkiyi kullanma hakkı ise bütçe hakkıdır. Bütçe hakkını ilk olarak resmen belirleyen metin İngiltere'de Magna Carta’dır.” dedi.

Çöker, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Devletin mutlaka bütçesi, geliri ve harcama yetkisi vardır. Bütçenin denetimi, bütçeyle verilen ödeneklerin muhasebe kayıtları esas alınarak yetkinin içeriğine uygun şekilde kullanılıp kullanılmayacağını araştırmaktır. Doğru bir işe, doğru kaynakların, doğru şekilde aktarılması gerekir. İşte bu yüzden idari denetleme Maliye Bakanlığı tarafından yapılırken hukuki denetim hem uygulama sırasında hem de uygulamadan sonra usule ve kanuna uygun şekilde harcama yapılıp yapılmadığı da Sayıştay tarafından yapılır. Sayıştay’ın genel uygunluk bildirimi verme, hukuki ve performans denetimi yapma görevleri vardır. Sayıştay bağımsızdır; uluslararası arenada karşılığı olan ve dünya ile entegre olan bir kurumdur. ”

“Geleneği olan kurumlarda çalışın”

Öğrencilere meslek seçimleri hakkında da tavsiyelerde bulunan Sayıştay Başkan Yardımcısı Çöker şunları ifade etti: “Geleneği olan kurumlarda çalışın. Meslek seçerken kariyer meslek sahibi olmaya özen gösterin ve çalışmaya başladığınız kurumun asli personeli olun. Böylelikle kurum içerisinde yükselmeniz çok daha kolay olacaktır. Kendinize rota belirleyin. Sadece hocaların verdikleri notlarla kalmayıp daha çok kitap karıştırın ve bol bol okuyun.”

Konferans, öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından plaket takdimiyle sona erdi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber