KMÜ'de Kardak Krizi ve Ege Adaları Sorunu Konuşuldu

KMÜ'de Kardak Krizi ve Ege Adaları Sorunu Konuşuldu

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Türk Otağı Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Kardak Krizi ve Ege Adaları Sorunu’ konulu konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Emekli Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen, Kardak krizi ve Ege Adaları sorunu yaşandığı dönemde SAT Komando Timi Komutanı alarak görev aldığını belirterek orada neler yaşadıklarını öğrencilerle paylaştı.

Türkşen, “25 Aralık 1995’te Figen Akat isimli Türk gemisi Bodrum'un 3,8 mil açığındaki Kardak kayalıklarında karaya oturdu. Yunanistan kendi karasuları olduğu iddiası ile karaya oturan gemiyi kurtarmaya kalktı fakat geminin kaptanı bölgenin Türk karasularına dahil olduğunu belirterek kurtarma teklifini geri çevirdi. Bu arada, Yunanistan, 26 Aralık 1995 tarihinde Türkiye'ye bir nota vererek söz konusu geminin Yunanistan karasularında bulunduğunu belirterek kurtarma işleminin durdurulmasını istedi. Türkiye, aynı gün Yunanistan'a vermiş olduğu bir nota ile iddiaları reddetti ve söz konusu bölgenin kendisine ait olduğunu söyleyerek olaya müdahil oldu.” dedi.

Türkşen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu gelişmelerin ardından Yunanistan'a ait Kalimnos Adası'nın belediye başkanı, yanına Ada'nın papazı, aileleri ve Yunan televizyon kanalı çekim ekibini alarak 26 Ocak 1996 tarihinde Kardak kayalıklarına çıkarak bir şenlik havasında kayalıklara Yunan bayrağını dikmişlerdir. Bayrak dikme girişiminin televizyonda yayınlanmasının ardından, Başbakan Tansu Çiller'in ‘O bayrak iner, o asker gider’ sözü ile savaşa hazır olunduğu mesajı verildikten sonra gece bize gelen ani emirle Sualtı Taarruz Grup Komutanlığı olarak operasyon için derhal dalış tüpleri, zodyak botlar, yakıt, silahlar ve gerekecek her şeyi hazırladık ve yola çıktık. Adaya vardığımız zaman orada güvenlik sağlandı ve en fazla 300 metre ötedeki Yunan bayrağından çok daha büyük Türk bayrağını diktik. 'Onlar gitmeden gitmeyiz, onlar indirmeden indirmeyiz bayrağımızı' dedik ve onlar bayrağını indirip uzaklaştıktan yarım saat sonra biz de adayı terk ettik.”

Türkşen'in öğrencilerin sorularını cevaplamasının ardından konferans sona erdi.

baslk-037.jpg

KMÜ'de Kardak Krizi ve Ege Adaları Sorunu Konuşuldu

KMÜ'de Kardak Krizi ve Ege Adaları Sorunu Konuşuldu

Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber