KMÜ'den Karaman ve Yunus Emre İçin Özel Çalışma

'Uluslararası Yunus Emre Ve Türkçe Bilgi Şöleni' Karaman’ın Tanıtımına Katkı Sağlaması Bekleniyor

Karaman'da "2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı" kapsamında KMÜ Rektörlüğü tarafından hazırlanan Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı adlı programın 19'uncu hafta konuğu Rektör Yardımcısı ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal'dı.

KMÜ Yunus Emre ve Türkçe Yılı Koordinatörü Muhammet Ali Orak'ın yönlendiriciliğinde gerçekleştirilen programda Rektör Yardımcısı ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, KMÜ ev sahipliğinde 07-09 Ekim 2021 tarihinde düzenlenecek olan 'Karaman Uluslararası Yunus Emre ve Türkçe Bilgi Şöleni' hakkında bilgiler verdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muşmal, "UNESCO tarafından 2021 yılının Yunus Emre yılı ilan edilmesi ve Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edilmesi nedeniyle tüm işaretler aslında Karaman'ı gösterdi. Bizde KMÜ olarak Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümü anısına bir farkındalık oluşturmak istedik. Rektörümüz Prof. Dr. Namık Ak'ın göreve geldiği ay içerisinde kendisinin katkılarıyla hemen bu bilgi şöleni çalışmalarına başladık. Yunus Emre sadece tarihçilerin değil, Türk Dili ve Edebiyatı, İslami İlimler, Sosyoloji ve Felsefe'nin konusu aynı zamanda. Bu yüzden bilgi şölenini tertip etmek için geniş bir heyet oluşturduk. Bilgi şölenini diğer üniversitelerde yapılan programlarla aynı zaman denk getirmemek için incelemeler yaptık ve bizlere büyük destek veren Türk Dil Kurumu Başkanımız ile de istişare ederek bu tarihi belirledik. Toplamda üç gün sürecek olan bilgi şölenimizde ilk iki gün boyunca bildiriler sunulacak son gün ise Karaman'ın Kültür ve Turizmi ile ilgili bir gezi programı yapacağız." dedi.  

 'Türkçenin Yazı Dili Oluşu Süreci ve Yunus Emre'

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muşmal konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şölen ilk olarak 'Kayadan Dokumaya Türk Dokumaları Halı Sergisi' açılışı ile başlayacak ve Rektörümüz  Prof. Dr. Namık Ak'ın açılış konuşmaları ile devam edecek. Daha sonra ise şölenimizin açılış tebliğini 'Türkçenin Yazı Dili Oluşu Süreci ve Yunus Emre başlığı altında Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin yapacak. Türkiye genelinde 40 farklı üniversite ve kurumdan 124 bilim insanını ağırlayacağımız bilgi şöleninde Yunus Emre ve Türkçeye dair bildiriler olmasının yanı sıra Türk Dili ve Karaman'ın kültürü, tarihi, coğrafyası ve edebiyatıyla ilgili de pek çok bildiri ile karşılaşacağız. Bize yapılan 150'ye yakın müracaat arasından 120'den fazlasını kabul ettik ve bilgi şölenimizde 105 bildiri sunulacak."  

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muşmal, uzun bir aradan sonra salgın şartlarında yüz yüze yapılacak olan bilgi şöleni için üniversite olarak tüm sağlık tedbirleri aldıklarını da izleyicilere hatırlattı. 

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muşmal, bilim insanlarının bilim alemine ilk defa duyuracakları uzun soluklu detaylı bir şekilde hazırlamış oldukları çalışmalarını tebliğ edeceklerini belirterek, "Şölenimizde Anadolu Mektebi'nin gençleri tarafından oturum başkanlığını da kendilerinin yapacağı bir 'Yunus Emre' paneli gerçekleştirecekler. Gençlerimizin burada bizimle olması bizi ayrıca gururlandıran bir durum. Karaman'da ve üniversitemiz içerisinde bulunan tüm gençlerimizi şölenimize ilgi göstermesi için ayrıca davet ediyorum." dedi.

Şölen Karaman'ın ve üniversitemizin tanıtımına çok büyük katkı sağlayacak.

Türk Dil Kurumu kitap satış aracının bilgi şöleni boyunca KMÜ yerleşkesi içerisinde olacağının müjdesini de veren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muşmal, "Karaman'a farklı şehirlerden ilk defa gelecek olan bilim insanları Karaman'ın ve üniversitemizin tanıtımına çok büyük katkı sağlayacak. Karaman'ın güçlü ve yaşatılan şehir dokusu ile önemli bir şehir ve merkezinde çok değerli mekanlar var. Karaman'ın tanıtımını son derece önemsiyoruz. Tüm hemşerilerimizi ve gençlerimizi bilgi şölenimize davet ediyorum. Ayrıca bilgi şöleninin en başından beri bizden desteğini hiç esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Namık Ak'a, paydaşımız olan kurum ve kuruluşlara, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. " diyerek sözlerini noktaladı.

Karaman Uluslararası Yunus Emre ve Türkçe Bilgi Şöleni hakkında ayrıntılı bilgiye https://kmu.edu.tr/turkdilsem adresinden ulaşılabilir.

Kaynak:Karaman Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber