Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Oluşturuluyor

Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Oluşturuluyor

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliğiyle yürütülen, “Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Oluşturulmasına Yönelik Etüd ve Fizibilite Projesi” açılış toplantıs

Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSSİDE) işbirliğiyle yürütülen, “Konya-Karaman-Mersin Sanayi ve Ticaret Koridoru Oluşturulmasına Yönelik Etüd ve Fizibilite Projesi” açılış toplantısı ve çalıştayı düzenlendi.
 
Dedeman Otel’de düzenlenen çalıştaya, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka ile bölge illerinin sanayi, ticaret, tarım, enerji, bilişim, ulaştırma ve lojistik alanlarındaki kamu, özel sektör temsilcileri katıldı.

“KOP Bölgesi Yeni Marmara olmaya aday”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Konya ve Karaman illerinin sahip oldukları potansiyel ile Marmara Bölgesinin üzerindeki yoğunluğu hafifletmeye aday olduğunu, bölgenin hedefe ulaşabilmesi açısından ürettiği ürünleri hızlı ve ucuz şekilde ulaştırılabilmesinin önemli olduğunu da ifade etti.
 
Günümüz dünyasında gelişen teknoloji ve küreselleşen piyasalarla beraber ticaret yollarının daha da büyüdüğünü ve daha da karmaşık bir koridora dönüştüğünün altını çizen KOP İdaresi Başkanı Bostancı, Konya ve Karaman illerindeki mevcut üretim potansiyelini, ülkemizin önde gelen ticaret merkezlerinden birisi olan Mersin üzerinden uluslararası piyasalara ulaştırmak amacı ile KOP İdaresi ile TÜBİTAK TÜSSİDE işbirliğinde bu projenin yürütüldüğünü belirterek şunları söyledi:
 
“Şu ana kadar yapılan çalışmalar; Türkiye’nin ortak pazarda bulunması, dünya ticaretinin yüzde 16’sını oluşturan Avrupa ile ticaret konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmaması sayesinde; sadece bir ticaret geçiş koridoru değil aynı zamanda bir üretim üssü olabileceğini de göstermiştir. Türkiye’de bu avantajını dünya ticaret ağına bağlanarak kullanmak mecburiyetindedir. Bunun için ülkemizin global ticaret koridorlarını besleyecek yerel hatlara ihtiyacı olduğu görülmektedir. Bölgenin, ürettiği ürünleri limanlara hızlı, ucuz ve güvenilir bir şekilde ulaştırabilmesi büyük önem arz etmektedir. Bölgenin lojistik açıdan dışa açılabileceği en rasyonel kapılar ise Mersin ve Taşucu limanlarıdır. Bölgedeki ulaşım ağlarının mevcut durumuna bakıldığında; Konya-Karaman Hızlı Tren hattının inşası tamamlanma aşamasında olup yakın zamanda kullanıma açılması planlanmaktadır. Bu hattın Mersin’e uzanan kısmı olan ve 2021 yılında tamamlanması planlanan Karaman-Ulukışla ve Ulukışla-Yenice hattının açılmasıyla birlikte Konya’dan Mersin’e rahatlıkla yük ve yolcu taşımacılığı yapılabilecektir. Yaptığımız her faaliyette ve özellikle bu projede desteklerini esirgemeyen Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’a, destek, öneri ve görüşleriyle katkı sağlayanlara teşekkür ederken; bu projenin proje sahasındaki üç ilimizin kamu, sivil toplum ve özel sektör temsilcilerinin hedef ve güç birliği içerisinde, ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine önemli katkılar sağlayacağına olan inancımı ifade etmek istiyorum.”

“Özel ekonomi bölgeleri potansiyeli harekete geçirecek”
Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ise yapılacak olan koridorun Türkiye’nin toplam yüzölçümünün yüzde 14’ünü, nüfusunun yüzde 7.7’sini barındırdığını kaydetti. Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı payın sadece yüzde 2,4 olduğunu hatırlatan Kütükcü, 3 milyar 500 milyon doları ihracat olmak üzere, toplam dış ticaret hacminin ise 6.2 milyar dolar olduğunu belirterek, “Sanayiden tarıma, turizmden lojistiğe kadar çok geniş bir zenginliği barındıran bu coğrafya, aslında çok daha fazlasını yapabilir. Ben, bugünkü çalıştayın ardından oluşturulacak stratejiler ve yol haritalarıyla, bu potansiyelin açığa çıkarılarak, bölgemizin üretiminde ve ticari hayatında yeni bir açılım getirileceğine inanıyorum. Özel ekonomi bölgeleri bir süredir ülkemizin gündeminde. Şayet bölge olarak, bu konuda doğru politikalar geliştirip, devletimizin de desteğiyle Özel Ekonomi Bölgesi statüsü elde edersek, bu coğrafyanın potansiyelini harekete geçirebileceğini düşünüyorum. Anadolu’dan Akdeniz’e açılacak bu yeni sanayi ve ticaret koridoru, Anadolu’nun tamamını dünyaya bağlayabilir. Konya-Karaman-Mersin Hızlandırılmış Demir Yolu Hattı projesi, Konya Lojistik Merkez projesi, bu konuda atılmış en kritik iki adım. Bu adımların amaca ulaşabilmesi için Marmara Havzası’nın yükünü hafifleterek, bu coğrafyayı Türkiye’nin ikinci Marmara Havzası haline getirebilir” diye konuştu. 

"Bölgemiz, Marmara Havzası'na alternatif olacak”
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız da, böyle bir çalışmanın hem Türkiye’ye alternatif yatırım alanlarını gündeme taşıyacağını hem de ticaret ve lojistik yönünden Marmara havzasına gitme olanağı olmayan yatırımcılar alternatif olacağını aktardı.  Projenin, Karaman hattının 2017 yılı içerisinde açılmasını beklediklerini de belirten Altunyaldız, “Üreten, ürettiğini onu ticarete ve değere dönüştüren, refaha dönüştüren, bu bölge, bu coğrafyada yaşayan insanların hayat şartlarını yukarıya doğru çeken bir ülke olma yolunda çok iyi yerlere geldik. Yetiyor mu, yetmiyor. Neler yapmak istiyoruz; geçmişten aldığı gücü geleceğe taşıma irade ve kararlılığı olan bu coğrafya insanının iddiasının yaptıklarını asla yeterli görmüyoruz. Bu çalıştayda bu coğrafyadaki çalışmaların ve bölgede ulaştığımız mesafenin aslında hem bölge için hem de Türkiye için yetmediğini, ‘Daha fazlasını istiyoruz, daha fazlasını yapabiliriz’i ortaya koyma iradesidir” şeklinde konuştu.
 
Ulukışla-Mersin hattıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydeden Milletvekili Altunyaldız, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bir bölümünde inşaat çalışmaları, diğer bölümünde proje çalışmaları. Onların tamamını da 2020’li yıllarda bittiğini göreceğiz. Bu ikinci Marmara havzası lojistik itibari ile birinci Marmara Havzası ile yarışan, rekabet eden bir konuma gelmiş olacak”
 
Program, konuşmaların ardından çalıştay ile devam etti.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber