Konya'da Bir Ustalık Hikayesi

Konya'da Bir Ustalık Hikayesi

Konya’nın Son Saracı 55 Yıldır Sanatına Devam Ediyor

Konya'da, 8 yaşından beri saraçlık yapan ve bu zanaatı 55 yıldır sürdüren 63 yaşındaki İhsan Digilli, atölyesinde oğluyla birlikte geleneksel koşum ve eyer takımları üreterek bu sanatı yaşatıyor.

Babasından öğrendiği saraçlık mesleğini Konya'da yıllar boyunca sürdüren İhsan Digilli, eskiden fayton ve at arabası yaparken, şimdilerde Türkiye'nin dört bir yanına koşum ve eyer takımları gönderiyor. Konya'da kalan tek saraç olduğunu belirten Digilli, mesleği oğluna aktararak atölyede beraber çalışıyor. Digilli, mesleğin geleceği adına eleman eksikliğinin büyük bir sorun olduğunu ve bu durumun çözülmemesi halinde saraçlığın da unutulan meslekler arasına katılacağını dile getiriyor.

İhsan Digilli, saraçlık mesleğine çocuk yaşta başladığını ve bu mesleğin aile geleneği olduğunu anlatıyor. Binicilik ekipmanları yapım sürecinin detaylarını paylaşan Digilli, her bir adımın özen ve ustalık gerektirdiğini vurguluyor. "Konya'da şu anda tek başımızayız" diyen Digilli, saraçlığın son temsilcilerinden olduğunu ve bu sanatın devamı için oğluna öğrettiklerini aktarıyor.

Digilli, saraçlığın devamı için atçılığın yaygınlaşmasının önemine değiniyor. Malzeme ve eleman sıkıntısı gibi sorunların mesleği zor durumda bıraktığını ifade eden Digilli, bu sorunların çözülmesi halinde saraçlığın yaşamaya devam edeceğini, aksi takdirde kaybolmaya mahkum olduğunu belirtiyor.

Konya'da Bir Ustalık Hikayesi

Konya'da Bir Ustalık Hikayesi

Konya'da Bir Ustalık Hikayesi

Konya'da Bir Ustalık Hikayesi

Konya'da Bir Ustalık Hikayesi

İlgili Haberler

Kaynak:Konya Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber