Kut´ül Amâre Zaferi 102 Yaşında

Kut´ül Amâre Zaferi 102 Yaşında

Kut´ül Amâre Zaferi´nin 102´nci yıl dönümü, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’nun katıldığı törenle kutlandı.

Karaman Güzel Sanatlar Lisesi Konser Salonunda gerçekleşen ve şehitlerin anıldığı törene, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, Çalışma ve İş-Kur İl Müdürü Kenan Ateş, Milli Eğitim Şube Müdürleri, okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Tarihi zaferin 102'nci yıl dönümü kapsamında program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Kuran’ı Kerim tilaveti ile devam eden programın açış konuşmasını Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Ahmet Aydoğdu yaptı. Kût’ül Amâre'nin kahramanların yazdığı, uzunca bir süre gözden kaçırılmış, şanlı bir destan olduğunu belirten Aydoğdu, "Kût'ül Amâre azmin ve direnişin adıdır. Kût'ül Amâre bu toprakların, bu ruhun mayasıdır. Kût'ül Amâre Cerablus’un, Afrin’in mayasıdır. 15 Temmuz’daki şanlı direnişin mayasıdır. Kut’ul Amare sadece Halil Paşaları değil, Ömer Halisdemirleri de yetiştiren bir mekteptir. Kût'ül Amâre 'Cesaretin olduğu yerde esaret olmaz' diyenlerin mektebidir." şeklinde konuştu. 

Ardından Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Kubilay Doğan’ın yazıp yönettiği ve öğrenciler tarafından sahneye konulan Asker Duası isimli tiyatro gösterisi davetliler tarafından beğeniyle izlendi ve büyük alkış topladı.

Tarihte dönüm noktası

Kut'ül Amâre, Birinci Dünya Savaşı'nda tarihi zaferin kazanıldığı muharebelerden biri olarak biliniyor. Halil Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu, bugün Irak sınırları içinde bulunan Kut bölgesindeki savaşta İngiliz askerlerine karşı tarihi bir zafer elde etmişti. Bölgedeki yerli aşiretlerin de desteğiyle, 6'sı general, 476'sı subay, toplam 13 bin 309 İngiliz askeri esir alınmıştı. Osmanlı'nın son zaferi olan Kut'ül Amâre, bölgeyi hedef alan emperyalist güçlere karşı kazanılması bakımından da tarihi öneme sahiptir.

icrk-045.jpg

Kut´ül Amâre Zaferi 102 Yaşında

Kut´ül Amâre Zaferi 102 Yaşında

Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber