Okul yöneticisi geminin kaptanıdır

Son yıllarda teknolojideki hızlı değişimler, geçmişten günümüze akıp gelen bazı kavramlarda güncellemeyi de beraberinde getirdi. Okul yöneticiliği de bu anlamda kendine yeni ufuklar çizebilir.

Endülüs Emevi Devleti’nin ilk temellerinin atılması sırasında her köye bir eğitimci verilerek köylüyle bütünleşmenin ve günümüz teknolojilerinin başlangıcının ta o zamanlardan atılmasının yanında, bu gün Japonya’da eğitim kurumlarının yanı başında bir arge biriminin bulunmasının asli amacı insan yetiştirmektir. Yönetici, bu insanın yetişmesinde temel taşlardan birisidir. Çünkü eğitimin yanında yaşamla bağlantı kuran ve eğitimi sosyal hayatla bir bütün haline getiren yöneticidir. Yönetici okul yönetmez! Okul yöneticisi gelişen ve değişen teknolojiyi öğrenciye yansıtmanın yanında, personelinin sevdiği amiri, köyünün saygı duyulanı, ailesinin can parçası, toplumun ise yarınlarıdır. Çünkü okul yöneticisi çocuklarımızı yarınlara taşıyan geminin kaptanıdır.

Dünyadaki, ülkesindeki, çevresindeki olumlu gelişmeleri personeline, çocuklara aktarma hususunda azimli, aynı zamanda okulunun meyvelerini çevresine ve dünyaya sunma hususunda gayretli yöneticiler gemilerini karaya güvenle ulaştıracaktır. ‘Kelebek etkisi’ tarzında  dokunuşlar ile en güzel sistemleri ve araçları öğrencilerin hizmetine sunmak mümkün. Aynı zamanda velinin yüreğine dokunarak adeta bir öğretmen edasıyla onu cesaretlendirici, evladının arkasında durma hususunda teşvik edici gayretler ile eğitim süreci boyunca öğrenciyi okulda tutucu bir kaptandır okul yöneticisi. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda uygulamaya koyduğu e-okul  ve web yönetim sistemi gibi devasa yazılımlar okullar açısında da ilham kaynağı olmalı ve kurum içinde eğitim ile teknoloji birleştirilmeli. Kodlama dersine ağırlık verilerek veya wordpress gibi açık kaynak yazılımlar öğrenciler tarafından okul sıralarında öğrenilmeli. Sokakta yazılım öğrenen gençlerin kurduğu devasa sistemler ile yönetiliyor artık toplumlar. Yönetici bu anlamda personelinin de desteği ile takım ruhu içerisinde öğrenciyi yarınlara hazırlayabilir. Öğrenci bu bilgiler ile aynı süreçte evdeki aile işine de olumlu katkıda bulunacaktır. Teknolojiden zarar gören değil, teknolojiyi ahlak eksenin de insanlığın hizmetine sunan öğrencilere ihtiyacımız var.

Son yirmi yılda dünya tarihi boyunca üretilen bilgiden fazla veri ortaya çıkarıldığı düşünülürse yönetici olarak bu hıza ayak uydurma telaşında olunmalı. Teknolojinin gıdası bilgidir. Bilgiden ilham alarak sistemler kurup yöneten, aynı zamanda gönüllere huzur veren, ahlaklı gençler yetiştirmek  yöneticiliğin asli görevlerindendir.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber