Pişmaniye, Paşm Nedir?

Pişmaniye, Paşm Nedir?

Farsça'da "paşm" kelimesi, "yün" anlamına gelir. Bu kelime, Türkçede "pişmaniye" olarak bilinen tatlıya köken olmuştur.

Pişmaniye, Türk ve Bosna mutfağına ait olan, ince iplikler halinde yapılan bir tatlıdır. Bu tatlı, tereyağında kavrulmuş unun çekilmiş şekere karıştırılmasıyla yapılır. Pişmaniye bazen üzerine çekilmiş antep fıstığı serpilerek servis edilir. Pamuk şekeriyle karşılaştırılsa da, hem içerikleri hem de yapım süreçleri farklıdır.

Farsça'da "paşm" kelimesi, "yün" anlamına gelir. Bu kelime, Türkçede "pişmaniye" olarak bilinen tatlıya köken olmuştur. Pişmaniye, ince iplikler halinde yapılan bir tatlıdır ve Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir.

Pişmaniye, Osmanlı mutfağında "peşmîne" veya diğer adlarıyla "pişmani", "helvâ-yı kettân", "peşîmânî helvâ", "tel helva", "çekme helva", "tel tel", "tepme helva" veya "keten helva" olarak da bilinir.

Pişmaniye, İran'a dayanan bir kökene sahiptir. İran'da "peşmek" denildiği için zamanla Türkçede "pişmaniye" şeklini almıştır. Görünüşü koyun yününe benzediği için "peşmek" kelimesi kullanılmıştır.

Pişmaniye, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biridir ve birçok kişi tarafından sevilerek tüketilmektedir.

Kaynak:Karaman Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber