Nisan ayında meydana gelen şiddetli zirai don, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinin önemli geçim kaynaklarından olan zeytin üretimini olumsuz etkiledi. Üreticiler, ağaçların çiçek açamaması ve meyve tutturamaması yüzünden bu yıl için hiç ürün beklenmediğini ifade etti.
Konuya ilişkin açıklama yapan zeytin üreticiler, bin kök zeytin ağacından hiç verim alamadıklarına dikkat çekerken, "Geçen yılın ürünleri bile satılmadı, depolarımız dolu. Bu yıl ise zeytinyağının kilosunun 500 lirayı aşacağını tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Bölgedeki diğer üreticiler de benzer konularda şikayet ederken, "Geçen yıl zeytinyağını 200 liradan satabildik ama bu yıl hiç ürün yok. Üretici olarak iflasın eşiğindeyiz" dedi.
Genç zeytin fidanlarının bile don yüzünden çatladığını ve kuruduğunu aktaran üreticiler, "Şimdi tüm enerjimizi fidanları kurtarmaya ve gelecek yıllara hazırlamaya verdik" değerlendirmelerinde bulundu.
ETKİLERİ TAHMİN EDİLENDEN FAZLA OLACAK
Meydana gelen zirai don olayının etkilerin öngörülenden fazla olacağı düşünülürken, zeytinyağı fiyatlarındaki muhtemel zammın vatandaşı olumsuz etkileyeceği ifade edildi. Bölgedeki çok sayıdaki ailenin geçim kaynağının da tehlikede olduğu aktarıldı. Uzmanlar, benzer iklim olaylarının diğer zeytin üretim bölgelerinde de meydana gelebileceği konusunda uyardı.
Öte yandan çiftçiler, devletten acil destek paketleri gelmesi konusunda taleplerini dile getirirken, bu yılın kayıplarını telafi edecek ve gelecek seneler için tedbirli olmayı sağlayacak kapsamlı bir yardım programı istiyor.