TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Karaman'da

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Karaman'da

Gıda ve tarım sektöründe ülkemizin en önemli merkezlerinden birisi olan ilimiz, tarım sektörünün ele alındığı önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu başkanı Recep Konuk ve komisyon üyeleri, tarım sektöründe ilimizin ve ülkemizin durumunun ele alındığı toplantıya katılmak üzere bugün ilimize geldiler.
 
Toplantı öncesinde Komisyon başkanı Recep Konuk ve komisyon üyeleri Vali Fahri Meral’i makamında ziyaret ettiler. Valilik ziyaretinin ardından Vali Meral ve komisyon üyeleri daha sonra toplantının gerçekleştirileceği Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna geçtiler.
 
Tarım sektörünün ele alındığı toplantının açılışında, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri komisyonu başkanı ve üyelerini Karaman’da görmekten ve ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Meral, ilimiz ekonomisini büyük ölçüde tarım ve tarıma dayalı sanayi sektörünün oluşturduğunu ifade ederek, kırsal alanda ikamet eden nüfusunun büyük bölümünün geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığını söyledi.
 
Karaman’da tarıma dayalı gıda sanayisinin önemli bir ekonomik potansiyel oluşturduğunu söyleyen Vali Meral, Ülkemiz genelinde bisküvi, çikolata ve kek üretiminde ilk sırada yer alan ilimizin tam bir gıda üssü olduğunu bu sayede işsizliğin en az olduğu iller arasında yer aldığını belirtti.   

basliksiz-1-152.jpg
 
Gıda sanayicileri sayesinde 2016 yılında 306 Milyon Dolarlık bir ihracat rakamı yakalandığını ve ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlandığını ifade eden Vali Meral, son dönemdeki en büyük projeler arasında yer alan Havaalanı, Yüksek Hızlı Yolcu ve Yük Taşıma Tren Hatları, 2. Organize Sanayi Bölgesi, Serbest Bölgenin Kurulması, Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ve Lojistik Merkezi ile büyük ölçekli yatırımlar devam ettiğini ve devam eden projelerin tamamlanmasıyla ilimizin cazibe merkezi haline geleceğini söyledi.
 
Vali Meral, “İlimiz oldukça geniş ve zengin bir üretim çeşitliliğine sahip. Arpa, Buğday, Şekerpancarı, Mısır, Fasulye, Nohut, Elma başta olmak üzere,  İncir, Nar, Antep Fıstığı, Zeytin, Üzüm gibi ürünler çeşitliliğimiz arasındadır. Yetiştirilen bu ürünler arasında ilimiz, ülkemiz genelinde Nohut üretiminde 4. sırada, Elmada 2. sırada, Kuru fasulyede ise 2. sıradadır” dedi.
 
Vali Meral’in konuşmasından sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Özçalık, komisyon üyelerine ilimizin tarımsal parametrelerini ortaya koyan bir sunum yaptı. Sunumun ardından konuşan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Recep Konuk, toplantının Karaman’ın kalkınma, büyüme ve sanayi ile ticarette payını arttırma iddiasını daha da güçlendirmesi, Karaman için yeni ufukların açılması dileklerinde bulundu.
 
Karaman’ın Türkiye için bence önemli bir model olduğunu dile getiren Konuk, “Karaman’dan Ereğli’ye, Anamur’a, Mersin’e, Antalya’ya, Konya’ya uzanan yoldan geçenler için Karaman küçük ve şirin bir yol hatırası olarak hafızalarda kalabilir. Ancak Karaman o mütevazı kabuğun içinde büyük bir iddia barındıran, tarihteki ağırlığına yakışır güç ve ihtişam inşa etmeye başlamış, o mütevazı kabuğu kendisine dar gelen bir ildir. Dışardan bakanın şirin vasfını yakıştıracağı Karaman sanayi, tarım, turizm ve ticaret şehridir. Karaman bir başkenttir ve bir başkentin her zaman başkent olduğunu unutmadan tarihi ağırlığına yakışır şekilde sanayide, ticarette, kültürde merkez şehir olma vasfından, cazibe merkezi olma iddiasından ne dün ne de bugün geri adım atmamıştır, yarın da atmayacaktır” dedi.
 
80’li yıllarda Türkiye’de gidişatı değiştiren ve Anadolu’nun mütevazı şehirleri için biçilen yol kenarında tarhana, bulgur, gözleme ayran ekonomisi rolüne isyan edip ekonomi sahnesinde kendi rolünü kendisi yazan Karaman’ın Türkiye’nin gıda sektöründeki en önemli sanayi yapılanmasına sahip illerinden birisi olduğunu belirten komisyon başkanı Recep Konuk, “ Bundan daha önemlisi 142 ülkeye ihracat gerçekleştiren Karaman, küresel bir ticaret network’üne sahiptir. Bu network en az sanayi yapılanması kadar önemlidir. Kabuğu kendisine dar gelen Karaman, Türkiye’nin elmacılıkta ağaç sayısında birinci, üretim de ikinci ilidir. Genç ağaçlar büyüdükçe üretim rakamını da büyütecek olan Karaman elma üretiminde de liderliğe hazırlanmaktadır. Hayvancılıkta potansiyelini henüz tam harekete geçirmemiş olan Karaman, Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında geçiş iklimine sahiptir ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği açısından da avantajları vardır” dedi.
 
Bir ilin gelecekte ekonomi ve ticarette öne çıkabilmesi için gerekli olanlara bakıldığında Karaman’ın yaydan fırlamaya hazır bir ok gibi olduğunu dile getiren Başkan Konuk, “Yayın olabildiğince gerilmesini sağlayacak her şey hazırdır. Mesela, tarımsal üretim potansiyeli ve tarımsal ürün deseni mevcut gıda sanayini daha ileri noktaya taşımak için inanılmaz imkânlar sunmaktadır. Sanayi kültürü ve tecrübesi Türkiye’nin birçok ilinde olmadığı kadar yüksektir. 30-40 yılda kurduğu küresel ticaret ağı gıpta edilecek düzeydedir. Yapmamız gereken sadece bu katarın daha hızlı hareket etmesini sağlayacak yeni lokomotifleri bu katarın önüne eklemek, ekleyebilmek. Bunun için de ilk adımlar atıldı, Lojistik Merkezi, Serbest Bölge, Sulama Yatırımları devam ediyor. Ulaşım ağı yani iç ve dış pazarlarla ticaret köprüsü hem kara hem hava hem demiryolu yatırımlarıyla güçlendiriliyor, çeşitlendiriliyor. Şimdi ufak dokunuşlara, biraz daha omuz vermeye ihtiyacımız kaldı” dedi.
 
Konuşmaların ardından tarım sektöründe yaşanan son gelişmelerin yanı sıra ilimizin ve ülkemizin tarımdaki yeri ve durumu masaya yatırıldı. Toplantı, komisyon üyeleri ve katılımcıların konuya ilişkin görüş ve önerilerinin ardından sona erdi.
 
Toplantının ardından TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu başkanı Recep Konuk ve komisyon üyeleri Bifa AŞ’ye ait elma bahçesinde incelemelerde bulunduktan sonra ilimizden ayrıldılar.
 
İlimizde yapılan ve komisyon üyelerinin ilk kez katıldığı ve geniş bir katılımla gerçekleşen toplantıya Vali Fahri Meral, Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Durali Koçak, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk, Karaman Milletvekilli Recep Şeker, AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, AK Parti Antalya Milletvekili Hüseyin Samani, AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, AK Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan AK Parti Karaman İl Başkanı Mehmet Er, CHP Karaman İl Başkanı İsmail Atakan Ünver, STK temsilcileri, sanayici ve işadamları ile tarım sektörünün önde gelen isimleri katıldı. 

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Karaman'da

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Karaman'da

Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber