Türk İpeği Kalitesiyle Asya Ülkelerinden İlgi Görüyor

Türk İpeği Kalitesiyle Asya Ülkelerinden İlgi Görüyor

KOZABİRLİK'in Sarıcakaya Koza Tarım Satış Kooperatifinde kuluçkadan çıkarılarak pek çok kente gönderilen ipek böceklerinin ördüğü kozalar toplanmaya başladı.

Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliğine (KOZABİRLİK) bağlı Sarıcakaya Koza Tarım Satış Kooperatifi, 2021 yılının ilk yarısında Çin ve İran'a 14 ton kuru koza ihracatı gerçekleştirdi.

Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesine bağlı Mayıslar Mahallesi'nde yer alan 137 Numaralı Sarıcakaya Koza Tarım Satış Kooperatifi Müdürlüğü, KOZABİRLİK'in Bursa'daki tesislerinden getirilen ipek böceklerini kuluçkadan çıkararak mayıs ayında birçok kentteki üreticilere teslim etti.

İpek böceklerinin bir ay sonunda ördüğü kozalar, üreticilerden toplanmaya başlandı. Bu kapsamda 25 ilden yaklaşık 15 ton yaş koza elde edilmesi hedefleniyor.

Tek kozadan 1200 ila 1600 metre ipek alınan Türk kozası, Çin, İran ve Hindistan'ın yanı sıra Türk cumhuriyetlerinden ilgi görüyor.

Sarıcakaya Koza Tarım Satış Kooperatifi Müdür Vekili Kenan Gecengi, AA muhabirine, 20 Haziran'dan bu yana koza alımı yaptıklarını söyledi.

Şu ana kadar 13 ton yaş kozanın kooperatife teslim edildiğini belirten Gecengi, şu bilgileri paylaştı:

"Geçen yıl 13,5 ton yaş koza toplamıştık. 2021 yılında üretimimizi artırmayı hedefliyoruz. Bir aylık üretim sürecini tamamladık. Üreticilerimiz için de hayırlı bir yıl oldu. Türkiye genelindeki bütün kozalar Sarıcakaya'ya geldikten sonra ayıklanması, kurutması gibi işlemlerinin hepsi bu depolarda gerçekleştirilir. Depolanan kozalar, raflarda kurumaya bırakılıyor. Çuvallayıp paketledikten sonra da satışa hazır hale geliyor. Şimdi üreticilerimizden aldığımız kozaları raflara serdik, kuruması bekleniyor. Eylül ayının sonuna kadar raflarda bekleyecek. Kozalar küf olmaması için sürekli karıştırılıyor. Eylül sonunda paketlemeye başlayacağız."

- "Ürün alım garantisi veriliyor"

Gecengi, KOZABİRLİK tarafından ihracata yönelik çalışmaların da sürdürüldüğünü aktardı.

Türk kozası ve ipeğinin kaliteli olduğuna dikkati çeken Gecengi, "Bir kozanın kalitesini çekilebilir lif uzunluğu ve denyesi (iplik kalınlığı) belirler. Bizim kozalarımızdan 1200 ila 1600 metre ipek elde ediliyor. İpek çok sağlıklı ve dayanıklı bir liftir. Kaliteli Türk kozası ve ipeği Çin, İran, Hindistan ve Özbekistan gibi birçok ülkede alıcı buluyor. 2021 yılının ilk yarısında Çin ve İran'a 14 ton kuru koza ihracatı gerçekleştirdik." ifadesini kullandı.

Kenan Gecengi, yıl içinde bir kez beslendiği için üreticilere ek kazanç gibi görünse de ipek böceğinin bir ay gibi kısa sürede beslenmesinin ardından iyi gelir getirdiğini anlattı.

İpek böcekçiliğinin Türkiye için tarihi, kültürel, prestij ürünü olması dolayısıyla da devlet tarafından desteklendiğine değinen Gecengi, tüm bu işlemlerde üreticilere KOZABİRLİK kooperatiflerince aracılık edildiğini bildirdi.

Nerede olursa olsun KOZABİRLİK tarafından tüm üreticilere ürün alım garantisi verildiğini söyleyen Gecengi, şunları kaydetti:

"İpek böceği kozası üretimi, tarımsal ilaçlama ve sanayi bölgelerinden uzak, dağ ve orman köylerinde ailedeki çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek demeden tüm aile bireylerinin iş gücünün birlikte değerlendirilebildiği bir tarım koludur. İpek böcekçiliği ekonomik ve sosyal boyutu birlikte göz önüne alındığında, bölge insanının gelir seviyesinin arttırılmasıyla, köyden kente göçün önüne geçilerek, özellikle kırsal kesime yaşayan kadınlarımızın gelir elde etmesi sağlanmaktadır. Son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüketicilerin bilinçlenmesiyle ekolojik ve doğal ürünlere olan talep artışının olduğu ve bu artışın süreceği görülmektedir. Ülkemizde organik tarımın gelişmesiyle birlikte, organik üretimin gerçekleştirildiği sahalarda, alternatif bir ürün olarak ipek böceği yetiştiriciliği de teşvik edilmektedir."

Sarıcakaya Koza Tarım Satış Kooperatifinde görevli işçilerden Sevgül Ünal ise kozaların kuruması için karıştırma işlemi yaptıklarını belirtti.

Bunun çok zevkli bir iş olduğunu dile getiren Ünal, "Arkadaşlarımızla raflarda bulunan ipek böceği kozalarını elimizdeki tahtaları kullanarak alt üst ediyoruz. Böylece kozaların sağlıklı bir biçimde kurumasını sağlıyoruz." diye konuştu.

Türk İpeği Kalitesiyle Asya Ülkelerinden İlgi Görüyor

Türk İpeği Kalitesiyle Asya Ülkelerinden İlgi Görüyor

Türk İpeği Kalitesiyle Asya Ülkelerinden İlgi Görüyor

Türk İpeği Kalitesiyle Asya Ülkelerinden İlgi Görüyor

Türk İpeği Kalitesiyle Asya Ülkelerinden İlgi Görüyor

Kaynak:Eskişehir Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber