Yeni Sistemle Tarım Topraklarını Havza Başkanı Yönetecek!

Yeni Sistemle Tarım Topraklarını Havza Başkanı Yönetecek!

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun yeni sistem çalışması olan Havza Başkanlıkları sistemi ülke ve Karaman tarımına faydalı olacaktır.

Ziraat Odası Başkan Recep Muğlu, Planlı tarımsal üretim konusundaki eksiklerin yıllardır Ziraat Odası olarak dile getirdik, "Bir yıl arz açığı olan üründe bir sonraki yıl arz fazlası yaşanıyor. Doğal olarak bu durum piyasada dalgalanmalara, gıda sanayisinde ve ihracatta planlama güçlüklerine neden oluyor.

Havza bazlı destekleme modelinin gerçekçi olarak uygulanması durumunda üretimde planlamayı sağlayacak önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz.

Bu nedenle Havza bazlı destek İlimizin az yağış alması nedeniyle suyu daha az tüketen ürün desenlerine teşvik ederek verilecek desteklerin artırılması Karaman ve Ülke tarımı için faydalı bir çalışma olacağı için Bakanlığımızın bu çalışmasını desteklediğimizi belirtmek isterim.

Ziraat Odası olarak geçtiğimiz günlerde yaptığımız Ankara ziyaretimizde hazırlamış olduğumuz içinde üreticilerimizin sorunları ve çözüm önerilerimiz olduğu raporları Karaman Ak parti Milletvekilleri Recep Şeker, Selman Oğuzhan Eser ve Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili İsmail Atakan Ünver’i ziyaret edip verdikten sonra Ak Parti Milletvekillerimiz Recep Şeker ve Selman Oğuzhan Eser ile birlikte ziyaret ettiğimiz Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Mustafa Aksu’ya sunduğumuz üreticilerimizin sıkıntılarının yer aldığı Raporda belirttiğimiz sorunlardan biri alan Havza bazlı destekle ilgili bu çalışmayı Tarım ve Orman Bakanlığımızın gündemine alıp çalışma başlatmaları Karaman ve ülkemiz tarımı için faydalı bir çalışma olacağı kanaatindeyiz.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, tarımsal üretimin ve hayvancılığın daha etkin hale gelmesi için havza başkanlıklarının kurulacağını açıkladı.

Tarım Gıda ve Beslenme Politikaları Zirvesi'ne katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, yeni sistemde havza bazlı bir yönetim anlayışının izleneceğini vurgulayarak, ''Havza sistemi Devlet Su İşleri'nin, hayvancılığın, tarımın birleştirilmesiyle ülke topraklarının 15 bölgeye ayırarak, buralarda havza başkanlıkları sistemiyle yöneticilik sistemi düşünüyoruz.

Yani buradaki en iyi suyu en iyi miktarda nasıl kullanırız gibi konularda planlama yaparak teşvik sistemlerini ona göre belirleyeceğiz” dedi.

Tarım ve hayvancılıkta istatistiki verilerin sağlıklı olmadığını, bundan dolayı verilen desteklerin verimliliğinin ölçülemediğinin altını çizen Aksu, “Geçen yıl 14,5 katrilyon para dağıtmışız. Dağıtmışız diyorum çünkü bunun tam olarak nereye, hangi şartlarda verildiği belli değil. Ülkemizdeki hayvan sayıları da çok net belli değil. Belli bir rakamımız var ama net bir veri yok. Verilerin netleşmesi, bölgelerin netleşmesi, üretimin ve verimliliğin netleşmesi noktasında çok ciddi bir çalışma yapıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

14 bin kooperatif birleşecek

Türkiye'de tarım ve hayvancılıkla ilgili 14 bin kooperatifin bulunduğunu hatırlatan Aksu, şunları söyledi: “Bunlarla ilgili çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bunların belli bir noktada birleştirilmesi daha etkin ve yetkili olacaktır. Çiftçilerimiz neyi nereden daha verimli alacağını bilmiyor. Hangi tohumu, hangi gübreyi, hangi miktarda yapacağını bilmiyor. Gerçekten noksanlıklar var. Kendini yetiştirmiş üreticilerimiz de var ama noksanlıkların tamamlanması açısından bir bilgi eksikliği, bilgi kirliliği var. Bakanlıklarımızda da çok bilgili, çok dinamik arkadaşlarımız var. Havza bazlı bölgelerde biz yönlendirme yapacağız.

Teşvik verimli ürüne göre belirlenecek

Yani o havzada en verimli ürünü tespit ettikten sonra oranın teşvikini biz belirleyeceğiz, ve teşviklerden sonra dönüşüme kadar bu ürünü takip edeceğiz. Atılan buğday miktarı, ekilen bölgedeki verim, bu ürünün en iyi nerede kullanılabileceği gibi şeyleri takip diyor olacağız.

Üretimden tüketime kadar doğal kaynakların ve insan sağlığının korunması amacıyla gıda ve yem güvenliğini sağlamak, kırsal ekonomiyi geliştirmek, kırsal alanların tarımsal, sosyal ve fiziki alt yapısını iyileştirmek, tarımsal üretimde kalite ve verimliliği artırmaya yönelik araştırma geliştirme çalışmalarına devam etmek ve artırmak için çalışmalarımız var.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber