Zamanın Ruhunu Anlayan Hükümdar 2. Abdülhamit

Zamanın Ruhunu Anlayan Hükümdar 2. Abdülhamit

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç Önder Öğrenci Topluluğu ve Edebiyat Fakültesi tarafından ‘Zamanın Ruhunu Anlayan Hükümdar: Sultan 2. Abdülhamit Han’ konulu konferans düzenlendi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Alkan’ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe dekan ve müdürlerin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan etkinlik Genç Önder Öğrenci Topluluğu Başkanı Yusuf Ozan Türkoğlu’nun açılış konuşmasıyla devam etti. Türkoğlu’nun ardından selamlama konuşmasını yapmak üzere sahneye gelen KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, konferans sayesinde 2. Abdülhamit hakkında elde edilecek doğru bilgilerle yakın tarihimize ışık tutulacağını dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından 2. Abdülhamit konulu konferansını vermek üzere sahneye gelen Prof. Dr. Necmettin Alkan, Sultan Abdülhamit’i içinde bulunduğumuz çağa göre değil, onun yaşadığı zamanı, yakın coğrafyasını hatta bütün dünyayı ele alarak değerlendirmek gerektiğini ifade etti.

Sultan Abdülhamit’in hükümdarlığı boyunca yedi kez darbe teşebbüsü ile karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Alkan, O'nun içinde bulunduğu dönemi çok iyi analiz ederek doğru adımlar attığını söyledi.

Sultan Abdülhamit’in iktisadi, askeri ve birçok alanda çökmüş bir devlet devraldığını dile getiren Alkan, "2. Abdülhamit, bütün koşullara rağmen yoğun bir altyapı çalışması yaptı. Bu çalışmalara örnek olarak; ilk futbol takımları, ilk lig, ilk sinema ve tiyatro, açtığı birçok eğitim kurumu verilebilir." dedi.

"Abdülhamit’in yaptığı doğrular yanlışlardan kat kat fazladır." diyen Altan, "O tahttan indirildikten sonra açtığı eğitim kurumları eğitim-öğretime devam etmiştir. Cumhuriyet'in kurulmasından sonra devleti idare eden üst kadroların bu okullardan mezun olan kişiler olması da onun yaptığı iyiliklerin meyvelerinin aldığının bir göstergesidir." şeklinde konuştu. Prof. Dr. Altan, dini hassasiyetleri yüksek bir hükümdar olarak tanımladığı Abdülhamit’in yanlış bir fetva ile tahttan indirildiğini ifade ederek sözlerine son verdi.

icrk-082.jpg

Zamanın Ruhunu Anlayan Hükümdar 2. Abdülhamit

Zamanın Ruhunu Anlayan Hükümdar 2. Abdülhamit

Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber