Aksaraylılar Tesbihi Seviyor

Aksaraylılar Tesbihi Seviyor

Aksaray Tesbihe İlgisi İle Dikkat Çekiyor

Aksaray'da 25 yıllık tesbih ustası Mahmut Demir, kentte tesbihe olan ilginin fazla olduğunu belirterek, "Aksaray'ımız Türkiye'de tesbihte birinci. Çekmede, satmada çok seviyorlar. Gençler genellikle seviyor, birbirlerine hediye alıyorlar" dedi.

Aksaray'ın Taşpınar beldesine özgü halı dokuma işi yapan 62 yaşındaki Mahmut Demir, 25 yıl önce halıda fabrikasyon üretime geçilmesiyle birlikte dokuma işini bıraktı. Bir süre çeşitli işler yapan Demir, daha sonra Aksaray Kapalı Çarşı'da küçük bir dükkan tutarak tesbih imal ve tamir işine başladı. 25 yıldır tesbih imal ve tamiri yaparak geçimini sağlayan Demir, tesbihin hikayesini anlattı. tesbihin ilk kehribardan çıktığını söyleyen Demir, kehribarın ise eksiden kolonya ve esans olmadığı için evlerde kullanıldığını, gelin kızların da güzel kokması için boyunlarına takıldığını anlattı. Aksaray'ın tesbihe olan ilgisinin fazla olduğunu belirten Demir, "tesbih kehribardan başladı. Esas kehribar, eskiden kolonya veya esans olmadığından dolayı köy odalarında olurdu. Camı açtın mı, rüzgar vurdu mu kokardı. Ev koksun, oda koksun diye konulurdu. Bir de gelin kızların gelin giderken boğazlarına irisinden bir tane takarlardı kehribarı. Gelin kız koksun diye. Eskiden kolonya, esans diye bir şey yoktu. tesbih biraz stres, hobi gibi oldu başladı ve sardı gitti. Ama tesbih güzel bir şey yani. Stresini atıyorsun, beyni devamlı hareketli tutuyor. Bir de Suphanallah diye çekersen katlar gider. Aksaray'ımız Türkiye'de tesbihte birinci. Çekmede, satmada çok seviyorlar. Gençler genellikle seviyor, birbirlerine hediye alıyorlar" dedi.

25 senedir tesbih yaparak geçimini sağladığını anlatan Demir, "25 senedir bu mesleği yapıyorum. Her türlü tesbihin tamirini yaparım. Ben asıl Taşpınar dokuma halı imalatında çalışıyordum. Dokuma halı ölünce bu işe başladım. Yaklaşık 25 senedir tesbih işiyle uğraşıyorum. Mesela şu sistemli tesbihi Aksaray'da genellikle kimse tutturamaz. Bunları hep kendim yapıyorum. 10 liradan 10 bin liraya kadar tesbih var, kalite kalite. İyisi kötüsü için karşı tarafa güveneceksin. Vatandaş anlayamıyor. Güvendiğin zaman sıkıntı yok ama güvenmediğin adam, bilmediğin adamdan alırsan kandırma olayı çok oluyor. Ama bile bile de kimsenin yapacağını sanmıyorum" diye konuştu.

İlgili Haberler

Kaynak:Aksaray Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber