Esnek Güneş Hücreleri Kmü’de Üretilecek

Esnek Güneş Hücreleri Kmü’de Üretilecek

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Sönmezoğlu'nun Esnek Güneş Modülleri üretimine yönelik projesi, Avrupa Birliği (AB) HORIZON 2020 SOLAR ERA-NET çerçevesinde desteklenmeye hak kazandı. Proje, toplam bütçesi 591 bin 271 Avro olan uluslararası destekli bir projedir ve Türkiye'de bir ilke imza atılması hedeflenmektedir.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Güneş Enerjisi alanında Türkiye'nin en yetkin üniversiteleri arasına girmiş ve başarılarına bir yenisini eklemiştir. Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Sönmezoğlu'nun başkanlığını üstlendiği proje, "Flexible perovskite/CIGSe monolithic tandem solar cells (FLEXPECs) - Esnek perovskit/CIGSe monolitik tandem güneş hücreleri" başlığını taşımaktadır. Bu proje, Avrupa Birliği - HORIZON 2020 SOLAR ERA-NET programı tarafından desteklenmeye layık görülmüştür.

Proje kapsamında, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirme amacıyla iki farklı güneş hücre yapısının birleştirilerek esnek güneş hücrelerinin üretimi planlanmaktadır. Proje için Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile Avusturya'dan SunpluggedGmbH ve DePro Control GmbH şirketleri, İsrail'den HebrewUniversity of Jerusalem ve Avusturya'dan Universitt Innsbruck kurumlarından oluşan 5 ortaklı bir konsorsiyum oluşturulmuştur.

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Savaş Sönmezoğlu, hedeflerinin yüzde 20'nin üzerinde hücre verimliliğine sahip esnek Cu(In,Ga)Se2/Perovskite monolitik tandem güneş hücreleri geliştirmek olduğunu belirtmiştir. Proje kapsamında endüstriyel rulodan ruloya işleme (industrial roll-to-roll processing) tekniği kullanılarak 25 cm2'lik alana sahip esnek güneş modülleri üretilecektir. Bu yeni nesil güneş hücreleri, silikon güneş hücrelerine alternatif olarak gösterilmekte ve PV endüstrisindeki pazar payının arttırılmasına katkı sağlayacak bir Ar-Ge çalışmasını içermektedir. Projenin sonucunda ticari olarak satışı öngörülen prototip bir ürün elde edilmesi hedeflenmektedir.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı da projenin önemine vurgu yaparak üniversitenin güçlü bir destekçi olduğunu ifade etmiştir. Prof. Dr. Savaş Sönmezoğlu'nu kutlayarak başarılarının devamını dilediğini belirtmiş ve ilerleyen süreçte bu tür projelerin artmasına katkı sağlama sözü vermiştir.

Esnek Güneş Hücreleri Kmü’de Üretilecek

Esnek Güneş Hücreleri Kmü’de Üretilecek

İlgili Haberler

Kaynak:Karaman Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber