Niğde'de Robotun Mühendise Saldırmasını Değerlendirildi

Niğde'de Robotun Mühendise Saldırmasını Değerlendirildi

Doç. Dr. Ahmet Şakir Dokuz, Tesla fabrikasında bir robotun mühendise saldırması olayını değerlendirdi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde görevli olan Doç. Dr. Ahmet Şakir Dokuz, Tesla fabrikasında bir robotun mühendise saldırması olayını değerlendirdi. Dokuz, bu tür olayların ihtimal dahilinde olduğunu belirterek, robotların üretim aşamasında bu olasılıkları göz önünde bulundurarak tasarlandığını ifade etti. Yazılım hatasının neden olabileceğini düşündüğünü vurgulayan Dokuz, yapay zeka ürünlerinin insanlığı ortadan kaldırmayı hedeflemediğine inandığını söyledi.

Niğde'deki Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri öğrenci ve öğretmenlerine yönelik düzenlenen bir etkinlik kapsamında, 11 farklı ülke ve 26 kuruluşun yer aldığı bir proje gerçekleştirildi. "Yapay Zeka ile Güçlendirilmiş Geleceğin Mesleki Eğitimi" başlıklı seminerde, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şakir Dokuz, yapay zeka konularında bilgi verdi. Eğitim seminerinde, yapay zekanın ne olduğu, hangi sektörlerde kullanılabileceği ve mesleklerde nasıl entegre edilebileceği konuları ele alındı.

Şehit Kemal Tosun Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ramazan Gün, okulun ERASMUS projelerine önem verdiğini belirterek, yapay zekanın mesleki eğitime entegre edilmesi ve yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti. İngilizce Öğretmeni Uğur Demir, yapay zeka uygulamalarının eğitime olan etkisini üzerine çalıştıklarını ve projenin bu doğrultuda önemli bir adım olduğunu söyledi. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmeni Aynur Demirtaş ise proje kapsamında okulun saha uygulamalarında etkin bir rol oynayacaklarını ve meslek gruplarına özgü sorunlara yapay zeka ile çözümler getirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Proje süresince meslek dersi öğretmenleri ve öğrencilere yapay zeka uygulamaları üzerine eğitimler verileceği belirtildi.

"Yapay zeka her zaman bize destek verecek"

Katılımcılara yapay zeka ile ilgili merak edilenleri anlatan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şakir Dokuz ise şunları söyledi:

"Yapay zekanın bize sağladığı çok ciddi alanlar var. İnsan eliyle yapılması çok zor olan hassas işlemleri yapay zeka bizim için hesaplayabiliyor. Yapay zeka toplumun içindeki insanlara hizmet vermeyi hedefleyen bir araç olacak. Her zaman hayatımızda olacak ve bize destek verecek."

"Yapay zeka ürünleri hata yapabilir"

Otomotiv devi Tesla'da bir mühendisin fabrikadaki robotların saldırısına uğradığı haberine de değinen Doç. Dr. Ahmet Şakir Dokuz, bu hatanın ihtimal dahilinde olduğunu belirtti. Dokuz, "Robotun mühendisi yaralaması ile ilgili oradaki şartları bilmek gerekiyor. Robot kendi alanında işlem yaparken yanlış bir müdahale mi oldu? Eğer öyleyse zaten burada bir yönetim problemi var diyebiliriz. Robot yapmaması gereken bir hareketi yaptıysa da işlemi hataya düşerek gerçekleştirebiliyor. Bunlar ihtimal dahilinde. Robotlar üretilirken de bu ihtimalleri bilerek üretiyoruz. Yüzdelik dilime vurduğumuz zaman çok düşük ve kabul edilebilir seviyede. Günümüzdeki fabrikalar genellikle güvenli. Robotların girebileceği ve giremeyeceği alanlar oluşturulur ve bu şekilde de aslında insanlarla etkileşimini mümkün olduğu kadar azaltarak, bu tür hataların önüne geçmek hedeflenir. Oradaki robot kendisine tanımlanmış görevi yerine getiren bir robottu. Yazılım hatasından kaynaklandığını düşünüyorum. Diğer türlü filmlerdeki gibi yapay zeka ürünlerinin insanlığı ortadan kaldırmayı hedefleyeceğini düşünmüyorum" diye konuştu.

Niğde'de Robotun Mühendise Saldırmasını Değerlendirildi

Niğde'de Robotun Mühendise Saldırmasını Değerlendirildi

Niğde'de Robotun Mühendise Saldırmasını Değerlendirildi

Niğde'de Robotun Mühendise Saldırmasını Değerlendirildi

Niğde'de Robotun Mühendise Saldırmasını Değerlendirildi

İlgili Haberler

Kaynak:Niğde Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber