“Ordular! İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İleri!

“Ordular! İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İleri!

CHP Karaman İl Başkanı Av. İsmail Atakan Ünver 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Ünver mesajında;

"30 Ağustos Zafer Bayramı, yurdumuzun düşman işgalinden temizlendiği günü temsil eden bir bayramdır.

Türk Ordularının 1683’te Viyana’da başlayan geri çekilmesi, zaferle sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesi (23 Ağustos -13 Eylül 1921) ile son bulmuştur.

Bu zaferden sonra düşmanı yurttan atmak için neredeyse Viyana’dan beri 300 yıldır yapılamayanı yapmak, bir taarruz harekâtı başlatmak gerekmekteydi. Ne var ki ordumuz, Yunan ordusunu Anadolu’dan tamamen atmak için yeterli güce sahip değildi.  

Bu nedenle Yunan ordusunun savaşa zorlanıp yok edilebilmesi için halktan son bir fedakârlık yapması istendi. Tüm kaynaklar son bir kez zorlanarak ordumuz, taarruz yapabilecek güce ulaştırıldı.

Hemen hemen bir yıl süren hazırlıklar sonunda 26 Ağustos sabahı Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, yanında Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile birlikte muharebeyi idare etmek üzere Kocatepe’deki yerini alması ve topçuların sabah saat 04.30'da taciz ateşi ile saat 05.00'te de önemli noktaların yoğun topçu ateşi altına alması ile başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos’ta, Dumlupınar’da Başkomutanlık Meydan Muharebesinin kazanılması ile kesin bir zafere dönüştü.

Zafer sonrası Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın verdiği, tarihi “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!..” emri ile ordumuz, çekilen Yunan ordusunu İzmir’e kadar takip etmiş ve 9 Eylül’de İzmir’i kurtararak yurdu düşman işgalinden temizlemiştir.

30 Ağustos zaferi ve bu zaferin anıldığı 30 Ağustos Zafer Bayramı, tarihimiz açısından son derece önemlidir. Mustafa Kemal Paşa Başkomutanlık Meydan Muharebesini sevk ve idare ettiği Zafertepe’de, 30 Ağustos 1924 tarihinde bu büyük zaferin önemini şu şekilde ifade etmiştir: "... Hiç şüphe etmemelidir ki yeni Türk Devleti’nin, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri burada atıldı. Ebedî hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçuşan şehit ruhları, devlet ve cumhuriyetimizin ebedî muhafızlarıdır..."  Bu itibarla, unutulmamalıdır ki Türk Ulusu, 30 Ağustos ruhunu üzerinde taşıdıkça iç ve dış düşmanlarının hain emellerini gerçekleştirmesine hiç bir zaman izin vermeyecektir.  

Ulusumuzun Zafer Bayramı’nı kutluyor; bu zaferi ulusumuza armağan ederek yurdu düşman işgalinden kurtaran başta Başkomutan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi rahmet, saygı ve şükranla anıyorum"dedi.
 

Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber