Karaman'da Nohut Konuşuldu

Çiftçilerin yoğun talepleri doğrultusunda Karaman Ziraat Odası olarak organize edilen ve Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleşen ‘NOHUT YETİŞTİRİCİLİĞİ’ semineri düzenlendi.

Seminere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Özçalık , Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur Erkan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Erkol, Karaman Belediyesi Hukuk İşleri Müdürü Mehmet Tekin, Karaman Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ali Seçkin Başpınar, Ziraat odası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Delegeleri, Köy ve Belde Muhtarlarının yanı sıra çiftçiler katıldı. Yoğun katılımın gözlendiği Seminerde söz alan Karaman Ziraat odası Başkanı Recep Muğlu;

Nohut üretiminin önemine değinerek, geçtiğimiz yıllarda nohut rekoltesinin düşük, Pazar fiyatının yüksek olmasına istinaden, özellikle sulamaya elverişli olmayan dağlık bölgelerimizdeki köylerimiz de Nohut Üretiminin teşvik edilmesi, sorunların giderilmesi amacıyla birtakım çalışmaların devam ettiğini, ilerleyen günlerde de Nohut Yetiştiriciliği ile ilgili çalışmaların hızlandırılarak devam edeceğini vurgulayarak, toplantının hayırlara vesile olması temennisiyle konuşmacı, katılımcı ve değerli çiftçilere teşekkür etti.

Nohut üretiminde Karaman'ın önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydeden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Özçalık, nohudun kuru alanlarda önemli bir münavebe bitkisi olduğunun altını çizdi. Özçalık "Nohut bitkisi ihtiva ettiği protein, mineral maddeler ve vitaminler yönünden çok zengin bulunması nedeniyle insanoğlunun beslenmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır. İlimizde 21.650 dekar alanda yaklaşık 23.400 ton nohut üretimi gerçekleşmektedir. İlimiz nohut üretiminde Türkiye genelinde iller arasında 7. sırada bulunmaktadır" dedi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Hüseyin Özçelik nohut bitkisinin adaptasyonunun çok iyi ancak yetiştirilmesinin ise zor olduğunu belirtti. Halk arasında Bulut Vurgunu ya da Ülker Çaldı olarak bilinen Antraknoz hastalığı hakkında katılımcılara bilgiler veren Özçelik, "Bu hastalığı yapan fungustur. Yağış yağdıktan sonra sıcaklık 20-24 C'de bu hastalık enfekte yapmaktadır. Üreticilerimizin cep telefonlarından bu sıcaklığı takip ederek kimyasal ilaçlama yapmaları gerekmektedir" dedi.

Seminere Konuşmacı olarak katılan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr.Hüseyin Özçelik ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden Dr.Durdane Mart slayt eşliğinde konuşmalarını yaptılar. Seminerin son bölümünde soru cevap bölümüne geçilerek çiftçilerimizin sorularını yanıtladılar.

İlk yorum yazan siz olun
Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber

Tarım Haberleri

Mersin Ticaret Borsası
"Belki 50 ya da 100 yılda oluşacak obruk sayısı 10 yılda oluşmaya başladı"
9. Tarım ve İnsan Resim Sergisi
Arıcılar! Destek KOP’tan Üretmesi Sizden Projesi Çağrıya ÇıkıyorArıcılar! Destek KOP’tan Üretmesi Sizden Projesi Çağrıya Çıkıyor
Geleceğimizin Mimarları Olan Gençlerimize ve Çocuklarımıza Daha Hijyenik Ortamda Hizmet Sunalım