Yeni Nesil OSB’ler ve Coğrafi İşaret Tescilleri Anlatıldı

Yeni Nesil OSB’ler ve Coğrafi İşaret Tescilleri Anlatıldı

4. Bölge Ekim Ayı İstişare Ve Değerlendirme Toplantısı Karaman’da Yapıldı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Türk Patent ve Marka Kurumu, TÜBA, TSE, KOSGEB, TÜBİTAK, Şeker kurumu arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesi, Bakanlığın daha etkin bir biçimde temsil edilebilmesi, İl Müdürlüklerinin görev alanına giren konularda bilgilendirilmesi, sorunlarının tartışılması ve yaşanan sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin üretilmesi amacıyla “4.Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” Adana, Kayseri, Nevşehir, Niğde, Mersin ve Osmaniye il temsilcilerinin katılımı ile Karaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ev sahipliğinde yapıldı.

Karaman Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Açılış konuşması yapan Karaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Osman Kaşıkcı, Karaman hakkında bilgiler verdi.

Karaman, Anadolu'da kültürel ve tarihi birikimi yüksek, gelenekleri zengin, girişimci gücü ve dinamizmi olan, yatırımcılara açık önemli bir kent olduğunu söyleyen Kaşıkçı; “Akdeniz’i İç Anadolu'ya bağlayan önemli bir kapıdır. İlimizde tarıma dayalı sanayi ön plandadır. Karaman Organize Sanayi Bölgesi Türkiye'de 307 OSB içinde, kişi başına düşen OSB arsası bakımından 4. sırada, OSB büyüklüğü bakımından 11. Sıradadır. Toplam çalışan sayısı bakımından 24. sıradadır. Karaman'da sanayi siciline kayıtlı işletme sayısı 354 olup, ilde faaliyet gösteren imalat sanayinde önceliği gıda ürünlerinin imalatı almaktadır.

Gıda imalatında ilimiz 2016 yılı TÜİK ihracat verilerine göre 306 Milyon dolar ile 29. sırada yer almaktadır. İstanbul Sanayi Odası anketinde ilk 500 firma arasında Karaman Gıda sektöründe faaliyet gösteren, 4 firma ile yerini almıştır. Son 14 yılda dış ticaret hacmi ve ihracatta 8 kattan fazla artış sağlanmıştır. 2016 ithalatı 143 milyon $'dır. Ülkemizdeki bisküvi, gofret, kek, çikolata ürünlerinin yaklaşık %35'i, ülkemizdeki bulgurun %20'si, ihraç edilen bulgurun %80'i Karaman'da üretilmektedir. 2016 yılında 142 ülkeye ihracat, 58 ülkeden ithalat gerçekleştirilmişti.

Türkiye'de işsizlik oranının en düşük olduğu ildir. Toplam işçi sayısı, 21 bin 172 olup, OSB de çalışan işçi sayısı 15 bin 879’dur. Toplam alanı 1024 hektar olan Karaman Organize Sanayi Bölgesinde, 306 sanayi parseli bulunmaktadır. Mevcut OSB’nin %75 doluluk oranına ulaşması nedeniyle, ilimizdeki sanayi yatırım taleplerini karşılamak adına 2015 yılında 2. 0SB kurulmasına yönelik olarak başlatılan çalışmalar kapsamında 194 hektarlık alanın yer seçimi kesinleştirme çalışmaları devam etmektedir.

İlimiz, güneş radyasyon değeri, güneşlenme süresi, coğrafi konumu ve meteorolojik değerleri, sebebi ile Türkiye'de güneş enerjisinden elektrik elde etmek için en uygun bölgelerden biridir. Bu potansiyelin değerlendirilmesi için “Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi (EiE13)” kurulmasına yönelik olarak 2013 yılında Valiliğimizce başlatılan çalışmalar neticesinde bin 698 hektarlık alanda Karaman Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulması, 18.8.2017 tarihli ve 30158 sayılı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan 2017/10548 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilmiştir.

Ayrıca Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilerek, proje ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. İlimiz sınırları içerisinde 3 adet KSS faaliyettedir. Bin 700 istihdam sağlamaktadır. Ayrıca 2 adet KSS kuruluş ve inşaat aşamasındadır. Bugün ki toplantımız bakanlığımız 2014/6 sayılı genelgesi kapsamında her yıl, tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak bölgesel düzeyde yapılmaktadır. Genelgeyle, Ülke genelinde 9 adet bölge tesis edilmiş ve ilimizin de içinde bulunduğu 4. Bölge, Karaman, Nevşehir, Adana, Kayseri, Mersin, Niğde ve Osmaniye illerinden oluşmaktadır. Her yıl farklı bir ilde gerçekleştirdiğimiz, Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısına bu yıl ilimiz ev sahipliği yapmaktadır.” dedi.

Toplantı, "Yeni Nesli OSB’lerin Tanıtımı ile OSB ve 55 Alanlarının Belirlenmesinde (Yer Seçimi) Karşılaşılan Sorunlar", "Coğrafi işaretler”, "KEP” (Kayıtlı Elektronik Posta)’in İl Müdürlüklerinin İş ve İşlemlerinde Kullanılması" konularında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinin sunumu ile sona erdi.

 

 

 

Yeni Nesil OSB’ler ve Coğrafi İşaret Tescilleri Anlatıldı

Yeni Nesil OSB’ler ve Coğrafi İşaret Tescilleri Anlatıldı

İlgili Haberler

Kaynak:Karaman Habercisi - Karaman Haber Merkezi

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber