Yapay Zeka Zirvesi Ankara'da Yapıldı

Karaman Habercisi olarak sektörün kalbinin attığı BTK'da düzenlenen zirveye katıldık.

BTK Akademi tarafından düzenlenen “Yapay Zekâ Zirvesi 24” Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ev sahipliğinde ve büyük bir katılımla gerçekleştirildi. 
Teknolojiye ve yapay zekaya merakı olanların ilgi gösterdiği zirveye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu katıldı. 

Programın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Pençe-Kilit Harekat Bölgesinde şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralı askerlere acil şifalar diledi. 
Dünyanın yakıtının veri, motorunun ise yapay zeka olacağını belirterek konuşmasını sürdüren Bakan Uraloğlu, “Her şeyin birbiriyle iletişim halinde olacağı bağlantılı dünyanın yakıtı veri, motoru yapay zeka, yolları mobil iletişim şebekeleri olacaktır. 3 sanayi devrimini kaçırdık, 4'üncüsünü kaçırmaya niyetimiz yok" dedi.

btkcs.jpg
İlk sanayi devriminden içinde bulunulan dördüncü sanayi devrimine varıncaya kadar iş yapma ve üretme felsefesinden araçları kullanma pratiklerine kadar birçok alanda büyük bir değişim yaşandığını kaydeden Uraloğlu, "Bugün üretim-tüketim dengesini sağlamak isteyen tüm sektörler nesnelerin internetini, kuantum bilgisayarları, bulut bilişimi, makineler arası iletişimi, blok zincir uygulamalarını ve bugünkü zirvemizin teması olan yapay zekâ teknolojilerini konuşmaktadır. Yapay zekâ teknolojileri, bir insanın yapabileceği birçok görevin daha fazla veriyle daha hızlı bir şekilde yapılmasına imkân tanıyor. Sağlıkta; tıbbi teşhis ve tedavi süreçlerinde, ulaşımda; sürücüsüz araç teknolojilerinde, ekonomide; finans sektöründeki müşteri hizmetleri ve dolandırıcılık tespiti konularında, hukukta, tarımda, eğitimde, mimaride neredeyse hayatımızın her safhasında kullanılıyor. Yapay zekâ teknolojilerinin dünya genelindeki ekonomik büyüklüğünün bu yıl 250 milyar doları aşması, 2030 yılında ise 1,8 trilyon dolara ulaşması öngörülüyor" diye konuştu.
Yapay zekanın aynı zamanda büyük riskleri de beraberinde getirdiğine dikkati çeken Uraloğlu, yapay zeka projelerinin sağlıklı bir şekilde hayata geçmesi için güçlü bir siber güvenlik altyapısına ihtiyaç olduğunu söyledi. Uraloğlu, "Maalesef yapay zekaların sunduğu imkanlar, kötü niyetli kişiler, yabancı istihbaratlar ve terör örgütleri tarafından da kullanılabiliyor. Geçtiğimiz hafta Türk müziğinde, unutulmaz sesi ve yorumuyla iz bırakan rahmetli Zeki Müren'in sesinin yapay zeka yardımıyla yeni bir parçayı seslendirmesi için kullanılmasına şahit olduk. Yine geçtiğimiz yıl yapay zeka yardımıyla Cumhurbaşkanımızın sesini taklit edip, bazı iş insanları ile üst düzey kamu yöneticilerini arayarak çıkar sağlamaya çalışan bir kişi oldu. Ama failleri süratle tespit edildi ve yakalandı. Demek istediğim, bu yeni teknoloji beraberinde çok büyük riskleri de getirmektedir. İşte bu noktada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Türkiye'nin dijital alanda güvenliğini sağlamaya odaklandık. Siber güvenlik konusunda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezimiz üzerinden ulusal ve uluslararası düzeyde iş birlikleri kurarak, siber tehditlere karşı etkin bir mücadele yürütüyoruz. Gururla altını çizmek istiyorum ki tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz 'Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule' gibi uygulamalarımız ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz. Bugüne kadar kendi yazılımlarımızla sayısız siber saldırıyı engelledik" dedi. 

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, yaptığı konuşmada, dijital teknolojiler alanındaki hızlı gelişmelere paralel olarak ilgili bütün sektörlerde nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bu amaçla son yıllarda lisans seviyesinde ‘Yapay Zekâ Mühendisliği’ ve ‘Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği’ bölümleri ile lisansüstü seviyede farklı programlar açıldığını ifade eden Özvar şunları söyledi: “Uzun zamandır YÖK bünyesinde yürütülen teknik çalışmaları artık somut adımlara dönüştürmeye başladık. Yapay zekâ başta olmak üzere dijital teknolojilere ilişkin kamu ve özel sektörler dâhil olmak üzere bütün paydaşlarla iş birliklerini geliştirmeye büyük önem veriyoruz. BTK ile imzalanacak iş birliği protokolünün de bu anlamda son derece faydalı neticeler vereceğine inanıyorum. BTK Akademi yaklaşık 2 milyon kullanıcısıyla son derece büyük potansiyele sahip. BTK Akademi dersleri öğrenciler tarafından çevrim içi veya çevrim dışı olarak takip edilecek, sınavlar ise üniversitelerimizde yüz yüze gerçekleştirilecek. Bu, Türk yükseköğretim tarihinde bir ilk adımı ifade ediyor” dedi.

Etkinlikte konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise yapay zekanın, akıllı cihazları ve özellikle de bilgisayar programlarını geliştiren bir sanat ve bilim olarak kabul edildiğini söyledi. Karagözoğlu, “Yapay zekâ sürücüsüz arabaların, akıllı binaların, medikal robotların, akıllı eğitim sistemlerinin ve daha birçok uygulamanın geliştirilmesinde kullanılıyor. Üretim alanında kullanıldığında; otomasyonun yanı sıra, daha akıllı, hızlı ve ucuz süreçler kullanılmasını ve dolayısı ile verimliliğin arttırılmasını sağlıyor. Sahip olduğu bu potansiyel ile de ekonomik gelişmeyi arttırabilecek bir alan olarak görülüyor.” ifadelerini kullandı.
Teknolojiye yön veren, üreten, kendi beyin gücü ile katma değerini artıran bir Türkiye hedefinin en önemli halkasının eğitim olduğunun bilincinde olduklarını vurgulayan Karagözoğlu, “Kurumumuz çatısı altında kurulan BTK Akademi bünyesinde yapılan programlar, alanında uzman iç eğitmenlerimizin yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ile ulusal ve uluslararası diğer tüm paydaşlarımızın iş birliği ve katkılarıyla sosyal sorumluluk bilinci çerçevesinde ihtiyaç duyan herkese ulaşıyor. Bu noktada 2 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda olan BTK Akademi ile çok sayıda gencimize yapay zekâ, kodlama, programlama, yazılım konularında hem merkez kampüsümüzde yüz yüze hem de buradaki eğitimlere ulaşamayanlar için online olarak ücretsiz eğitimler sunarak ülkemizin dört bir yanındaki çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere talep eden herkese ulaşmaya gayret ediyoruz.” dedi.
Karagözoğlu, “Gençlerimiz, teknolojinin gücünü sadece bir araç olarak değil, aynı zamanda insanlığın iyiliği için bir fırsat olarak görmeli. İnovasyon ve teknolojik ilerleme, küresel sorunlara çözümler üretebileceğimiz bir platform çünkü. Onlar, bu dijital çağın liderleri olarak, bilgiye erişimde eşitlik, sürdürülebilirlik ve toplumsal adalet gibi değerlere odaklanarak dünyayı şekillendirecekler. Geleceği şekillendiren güç onların elinde ve bizler, bu yolda hep birlikte ilerlemekten büyük bir gurur duyuyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından YÖK ile BTK arasında, yapay zekâ ve dijital teknolojilerle ilgili derslerin üniversite müfredatlarına dahil edilmesine ilişkin BTK Akademi Ders İçeriklerinin Kullanımı Hakkında İş Birliği Protokolü imzalandı.
Uraloğlu, imza töreni sonrası zirveye katılan öğrencilerle bir araya geldi.
Bilgi İletişim ve Teknoloji Kurumu (BTK) Akademi tarafından düzenlenen etkinlikte, yapay zekanın savunma sanayisi, bankacılık ve telekomünikasyon sektörlerine etkisi konunun uzmanları tarafından ele alındı.

gd9dkjcxeaaeni4.jpg

gd9dkjcxoaa07dz.jpg

gd9hstrxyaaz7fb.jpg

gd9hstrwgaal-uy.jpg

İlgili Haberler

Kaynak:Karaman Haberleri

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber