Halis KARADUMAN

Halis KARADUMAN

Dünya Bir Misafirhanedir

Bu âlem maddi havasını teneffüs ettiğimiz, nimetlerinden faydalandığımız geçici bir mekândır, bir adı da ‘edna’ dır bilene.

Bir görüşe göre de insanı Allah’tan uzaklaştıran alçak ve alçaltıcı bir sığınaktır da, denilir.

Yani, insanları Allah’tan ve Peygamberden ayrı koyan bütün meta dünyadır.
Rabbim, bizleri ibadet tembelliği yapan, Kendisini unutturan, malayani işler peşinden koşanlardan eylemesin inşallah.

Esasen sağlam Müslümanı hiçbir şey Allah’a ibadetten alıkoymaması lazımdır. Bunlar ev halkı, çocuklar ve mallar da olabilir. İmamı Azam Müslümanın elinin dünyada, gönlünün her daim ukbada olması gerektiğini müşahede eder. Bu sebeple göz açıp kapayıncaya kadar İslam çizgisinde sabit durabilmek için uyanık olmak gerekir. 

Çünkü Allaht’an uzaklaştıran her şey müminin düşmanıdır. O sebeple kişi bütün mesaisini, ben ‘Allah’ın sevgisini nasıl kazanırım, ahiretimi nasıl abad edebilirim’ gerçeğinde dizayn etmelidir. Bu işe eşler bile dâhil olabilir. Saliha bir hanım ahiretin kazanılmasına vesile olabileceği gibi, dünyevi bir eş ebedi hayatı harap edebilir. 

Müslüman kendisini zahiren aldatan güzelliklere meyletmemeli, çünkü mezarlıklar namlı zengin ve güzel insanların sessiz sedalarıyla doludur. Kim bilir keşkelerine nasıl feryat ediyorlar. 

Dünya bir gölgedir, peşinden koşarsan o sürekli kaçar ve seni aldatır. Geçici olarak, gölgesinde duracağın kadar, ihtiyaç nispetinde değer verilmelidir. 

Şu âlemin geçici nimetlerine malik olanlar da mağrur olmamalıdır. Bunları Ahiretini kazanmak için harcamalıdır. Çünkü bilenler buranın hayal âlemi olduğunu beyan ederler ki doğrudur. Hiçbir faniye kalmamış, kimseye yüz güldürmemiştir.

Dünya tatlı ve manzarası caziptir. Sen sen ol, kendini kaptırma. Kurtulman zor olabilir. Karunların, firavunların servetleri kendilerine fayda vermedi, mallarıyla birlikte tarih oldular.  
Allah katında dünyanın bir sivrisineğin kanadı kadar kıymeti olsaydı, Allah düşmanları saltanat süremezdi. Zenginlerin şaşalı dünyası seni aldatmasın. Belki de yarın huzurda yoksul olduğun için kurtulacak, şükredeceksin. 

Unutma, varlık sahipleri servetlerini Allah yoluna harcadıklarından, bugün onlardan bahsediyoruz, hizmet ve hikâyelerini anlatıyoruz. Akıl sahipleri bu gölge âlemde her şeylerini ahireti kazanmak yoluna harcamışlardır. Çünkü nasıl ve ne kadar yaşasan yaşa bir gün ölüm mukadder olacak, sonrasında mizanda eller, ayaklar şahitlik edecektir.

Özeti Ankebut suresi noktalıyor. “Bu dünya hayatı sadece bir oyun ve oyalanmadan ibarettir. Ahiret hayatı, işte asıl hayat odur, keşke bilselerdi.” buyurulmaktadır.

Dünya bir misafirhanedir ve insan onda az duracaktır. Vazifesi çok bir misafirdir. Burada ebedi hayata lazım olan levazımatı tedarik etmekle mükelleftir. 

Rabbim, bizleri dünyayı ihtiyacı kadar,
Ahiret yurdunu unutmayan ve 
Emirleri doğrultusunda yaşamaya azmeden, 
İki dünyada da yüzleri ak olan, cennetini kazanan kullarından eylesin. 

Selam ve dua ile… 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber