Hüseyin Kaplan

Hüseyin Kaplan

Güzel Bir Diksiyona Nasıl Sahip Olunur?

DİKSİYON NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kimi konuşmalar vardır, saatlerce sürse dinlenir, kimi konuşmalar da vardır ki, 10 dakikada bitsin diye dualar ettirir.  Kimileri 15 dakikalık bir konuşma yapar, konuşmasıyla o salonu avucunun içine alır, dinleyici dikkat kesilir ve dakikalar uçup gider. Peki, o konuşmacı ne yapar da konuşmasını monotonluktan uzak, renkli ve etkili kılar?

Diksiyon eğitimleri, bu etkileyici konuşmaya kavuşabilmek içindir.

Nerede neye vurgu yapacağınız, hangi sözcükleri nasıl ön plana çıkaracağınız konusunda bir fikriniz varsa, konuşmanız milleti alır götürür.

Neden Diksiyon Düzgünlüğü Gereklidir?

Başarılı kişilerin, toplum avukatlarının, liderlerin ve toplum içerisinde saygın bir yere sahip olanların en ayırıcı vasıflarından biri de etkili ve güzel konuşmalarıdır. Böylece bu tip insanlar girdikleri her ortamda kendilerini dinletmesini iyi bilirler. Sonuç itibariyle hepimizin bir fikri vardır ama diksiyonu ve etkili konuşma yönü gelişmemiş olan insanlar bu fikirlerini sağlıklı bir biçimde dile getiremezler.  Ama bir de diksiyonu düzgün olan etkileyici konuşmacılar vardır ki, bunlar bizim bilip de dilde karşılığını bulamadığımız şeylere bile tercüman olurlar.

Diksiyon eğitiminde neler vardır ? 

Diksiyon Eğitiminin Bölümleri;

1.Ses Eğitimi;  

Sesinizi, vurgu ve tonlamalarınızı nasıl yapacağınız konusunda detaylı bilgi verir ve asıl geliştirilmek istenen hedef, etkili bir konuşma yapmanızdır. Diyafram destekli, doğru nefes sayesinde heyecanı kontrol altına alarak, doğru bir konuşma temposu ve enerjik bir ses tonuyla tane tane, anlaşılır konuşma üzerine, hayat boyu kullanabileceğiniz çalışmalar yapılır.

2.Kelime Eğitimi;

Kelimelerin seçimi, söylenişi, kelimeleri birbirine ulama ve duraklamaları ayarlama konusunda gerekli olan her şeyin öğrenildiği bölümdür.

3.Söz Akımı;

Sözlerdeki canlılığa ve noktalamalara dikkat etmeyi gerektirir.

Anlatımda doğallık;

Konuşma sırasında üslup, açıklık, incelik, hareket ve jest ve mimikleri ayarlamanın öğretildiği bölümdür. Bu derste, daha önce öğrenilmiş ses-nefes-artikülasyon, diksiyon fonetik ve drama ile ilgili bilgilerin ışığında hazırlıklı ve doğaçlama konuşma çalışmaları, kamera ve kürsü kullanımıyla birlikte katılımcıların farklı ihtiyaç ve durumlarına göre bol bol pratik yapılır.

Siz de diksiyonunuzu düzeltmek, etkili iletişim kurma yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız, Halk eğitim merkezlerinde açtığımız diksiyon kurslarına katılabilirsiniz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber