Halis KARADUMAN

Halis KARADUMAN

Yarın Pişman Olma

Hangi ana babaya sorsan, ben yavrularım için varım. Sürekli onlar için çalışıyorum. Bütün emeklerim, aldığım evler, bahçeler, dükkânlar hep onlar içindir derler.

Gerçekten de doğru söylüyorlar. Milletimizin her ferdi kendi geleceğini, yaratılış gayesini sanki bir kenara koyuyor, çocukları için çalışıyor. Onların kendilerinden sonra güzel bir hayat sürmesini, muhannete muhtaç olmadan yaşamasını düşünüyorlar. Haklılar da, ben dünyada rahat edemedim, hiç olmazsa yavrularım rahat etsinler diyorlar. Ne denebilir.

Allah(cc) her canlıyı yaratırken kaderi ve nasibi ile yaratmış. Allah(cc) kullarının rızıklarına kefildir. Ebeveyne düşen çocuklarını Allah’ın(cc) bu ikramından haberdar etmek, Yaradan’ına güvendirmek, inandırmak, çalışmalarını sağlayıp tevekkül ettirmek olmalıdır.

Ana babalar, aile ocağından verilmesi gerekeni evladına vermelidir. Yaradan’ına ve ailesine lâyık, yarın yüzlerini kızartmayacak birer evlat olarak yetiştirmelidir.

Ağaç yaş iken eğilir. Çocuğun yarın toplumda kaybolmaması için onlara küçük yaşlarından başlayarak bilinçli bir eğitim verilmelidir. 

Bunun için ebeveyn bilinçli olmalıdır. Okumalıdır. Öğrenmelidir. Çocuklarına hangi yaşlarda hangi bilgiler verilmeli, bilmelidir.

Baba, benim bir görevim de çocuğuma güzel bir isim koymaktır diyerek, doğumdan aylar önce isimler üzerinde çalışır, araştırma yapar, çevreye sorup, soruşturur, bir sürü çaba gösterir. Takdire şayan güzel bir davranış. Sonucunda güzel bir isim bulunur ve yavruya verilir. İsmi ile yaşasın denilir.

Gel gelelim bu aşamadan sonra acaba benim yavrum adına- aileme layık olarak yetişiyor mu? Benim yapmam gereken başka bir vazifem var mı diye kendine soran var mı?

Arabası arızalandığı zaman hemen sanayiye, hayvanlarında bir sıkıntı görürse veterinere, bahçesinde bir problem varsa koşarak ziraatçıya gider de; Ben çocuğuma hangi yaşta ne öğretmeliyim diye bir bilene sorar mı bilinmez. Acaba çocuğu kaçıncı sınıfta biliyor mu? Öğretmenini tanıyor mu, okul içinde ve sokakta kimlerle vakit geçiriyor sorup soruşturuyor mu bilinmez.

Dostlarım mademki bizlerden sonra onlar-yavrularımız bizleri temsil edecek, lütfen onlarla ilgilenelim. Onlara sahip çıkalım, babalık yapalım, onlarla dost olalım ki bizlere sadakayı cariye olsunlar. Vesselam….

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber