Halis KARADUMAN

Halis KARADUMAN

Dünya Hayatı

Mal ve oğullar dünya hayatının süsüdür. Onlar gerçekten dünyanın tadı tuzudur. İnsanlar bir evlat sahibi olmak için varını yoğunu dökerler. Ancak Allah nasip ederse eğer, vasıl olunur. Aynen mal da, kazanç da böyle. 

Lakin asıl ümit bağlamamız gereken salih amellerdir. Rabbim dünya nimetleriyle uğraşırken ahiretten mahrum etmesin inşallah. Bizlere düşen büyük küçük her şeyin kayıt altına alındığı amel defterimizi, Allah’ın razı olduğu iyi, faydalı, salih amellerle doldurmak olmalıdır. Dün aramızda olanlar bugün yoklar, o sebeple akıllı kişi her anın kıymetini bilmeli, her nefesi lütuf saymalı, ahiretini mamur etmek için çalışmalıdır.

Rabbim, hesap gününde yüzümüzü kara çıkarmasın. 

Dostlar, biliyoruz dünya hayatı çok kısa. Sanki bir kuşluk vakti, akşamüzeri kadar…

Ahirete nispeten, bir ağacın altında kısa bir dinlenme zamanı kadar kısa olan şu dünya için, acaba hak ettiği kadar mı değer veriyoruz. Yoksa tüm zamanımızı ona ayırarak, ölmeyecek gibi mi çalışıyoruz. Gidenler bir çorap bile götüremiyor. Geride bıraktıkları da belki kardeşleri yıllarca birbirlerine küs bırakıyor. 

Unutulmamalıdır ki dünya, Âdem Peygamberin ceza olarak indirildiği yerdir. Lakin bu kısa hayatta, hayat-ı ebedîye ye lazım olan levazımatı tedarik etme fırsatı da var. Oyun ve eğlence âlemi olan bu mekânda akıllı davranıp, ahiret hayatını abad edecek ameller işleme fırsatı olarak değerlendirmek gerekir. 

En uzun ömür yaşayan Nuh Aleyhisselâm bile, ‘Ben bu dünyayı iki kapılı bir han olarak gördüm. Birinden girdim, birinde çıkıyorum’ demiş.  Sen de, ben de burada baki kalmayacak. Dünya hayatı çok kısa ve ahiret ebedidir. Asıl olan da ahiret hayatıdır. Akıllı insanın elde etmesi gereken kazanç da orası olmalıdır.
Ailenin sorumlusu, evlatlarının güzel bir dünya hayatını yaşamalarını kazandırmaya sorumlu olduğu kadar, yavruların hesap gününde yakasına yapışmaması için ahiretini mamur edecek bilgi ve becerileri öğretmekle de yükümlüdür. Çünkü Yaradan varlıkların rızkına kefildir.

Önce rızıklar, sonra beden yaratılmıştır. O halde Mevla’sının rızası için çalışanın geçimi Yaradan’ın üzerindedir. Lâkin kişi gayesini unutup, Uhrevi âlem için çalışmayı terk ederse, belki dünya hayatı da sıkıntıya girecektir. 

Rabbim bizlerin her iki âlemde bahtiyar edecek iş ve ibadetler yapmamızı nasip eylesin.
Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber